Ultima Ora

19:55 Propunerea ca primarii să devină beneficiari ai informaţiilor de securitate naţională, depusă în Parlament

Comisia comună pentru controlul parlamentar al activităţii SRI a depus, miercuri, în Parlament o iniţiativă legislativă care prevede includerea primarilor de sector ai municipiului Bucureşti şi a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ, pe lista beneficiarilor legali de informaţii din domeniul securităţii naţionale, prevăzuţi la articolul 11 din Legea nr.51/1991, a anunţat preşedintele Comisiei Cristian Chirteş, printr-un comunicat de presă.

De asemenea, membrii Comisiei propun înlocuirea sintagmei „conducătorilor consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al municipiului Bucureşti” cu „preşedinţilor consiliilor judeţene”, pentru clarificarea în mod limitativ a beneficiarilor de informaţii prevăzuţi de lege.

Iniţiativa Comisiei vine în sprijinul eficientizării activităţii primarilor marilor municipii, pentru respectarea practicii democratice în exercitarea atribuţiilor acestora, a statului de drept, pentru dezvoltarea comunităţilor locale, precum şi pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de 7 din cei 9 membri ai comisiei parlamentare, respectiv de senatorii Ioan-Cristian Chirteş şi Marius Alexandru Dunca şi de deputaţii Florin-Silviu Hurduzeu, Alexandru Iulian Muraru, Sorin Răzvan Prişcă, Mitică Marius Mărgărit, Teodor Lazăr. Pentru acest proiect au semnat şi alţi parlamentari de la mai multe grupuri politice.

Propunerea Comisiei a fost făcută în temeiul art.5 alineat (4) din Hotărârea Parlamentului nr.30/1993, republicată, conform căruia „Comisia poate iniţia proiecte de legi în domeniul securităţii naţionale”, mai indică sursa citată.

Comment here