Stirile ZileiTârgu-Jiu

Liber la traseism cu până la 45 de zile înainte de alegeri

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a explicat, vineri, că aleşii locali care vor dori să candideze din partea altui partid, la alegerile locale din 9 iunie, o vor putea face cu până la 45 de zile înaintea scrutinului.

„De la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, să zicem de mâine, cel care vrea să candideze, consilier, primar, preşedinte de consiliul judeţean, în numele altui partid decât cel cu care a câştigat alegerile în 2020, este liber să o facă. Are la dispoziţie 25-35 de zile, până înainte cu 45 de zile de data alegerilor. Deci, are această posibilitate să îşi depună candidatura în numele altui partid. El nu pierde mandatul pe care îşi exercită atribuţiile în prezent. Până la data constituirii noului consiliu, respectiv depunerii jurământului de primar, preşedinte de consiliu judeţean, el nu poate să îşi mai schimbe partidul în numele căruia a candidat la alegerile din 9 iunie”, a declarat Toni Greblă, la finalul şedinţei de vineri a guvernului.

Greblă a mai explicat că le-a fost dată posibilitatea aleşilor locali, în ordonanţa de urgenţă care comasează alegerile europarlamentare cu cele locale din 9 iunie, să migreze de la un partid la altul, fără a-şi pierde mandatul, deoarece „este vorba de un decalaj în iunie, atunci când se desfăşoară alegerile şi, probabil, începutul lunii octombrie, atunci când încep să fie constituite primele consilii locale, respectiv judeţene, iar consilierii validaţi, odată constituit consiliul, să depună jurământul”.

Executivul a adoptat, vineri, ordonanţa de urgenţă de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie. Un articol prevede că persoanele care deţin un mandat de ales local se pot înscrie în orice partid politic, pentru a candida din partea acestuia la alegerile din 9 iunie, fără să le înceteze mandatul pe care deja îl deţin.

Comment here