Ultima Ora

19:51 În zi de iarnă, fotovoltaicele au ajuns să producă mai mult decât cărbunele

Marţi, la miezul zilei, producția de energie electrică a parcurilor fotovoltaice dispecerizabile a depășit-o pe cea a grupurilor pe cărbune, în România, arată economica.net.

 La ora 12:27, instalațiile fotovoltaice dispecerizabile produceau energie electrică la o putere de 923 MW, peste cea a grupurilor pe cărbune care mai sunt funcționale în România, care generau 790 MW. Pe lângă faptul că această zi de februarie a fost foarte însorită, România s-a aflat și sub coduri de vânt, ceea ce a făcut ca, la aceeași oră, turbunele eoliene să fie prima sursă de generare de energie electrică, cu o putere de aproape 2.000 MW.

Consumul național raportat a fost destul de mic, sub 6.500 MW instantaneu la acea oră, și pe fondul zilei călduroase și, posibil, din cauza producției de energie electrică a prosumatorilor care nu sunt dispecerizabili și nu apar în graficele cu starea sistemului energetic în timp real. În România, sunt instalați circa 1.500 MW în instalațiile prosumatorilor. Ca atare, grupurile clasice au mers la o putere destul de redusă  – gazul la doar 1.500 MW și turbinele hidro la sub 1.800 MW, dar chiar și așa, pe fondul soarelui și al vântului bun, România a exportat masiv energie electrică la jumătatea zilei – aproape 2000 MW, conform graficului Transelectrica.

Comment here