Ultima Ora

19:48 Norul de fum toxic de la Cernobîl, la graniţa României

Administraţia Naţională de Meteorologie informează că norul de fum din zona Cernobîl NU va ajunge şi în România, potrivit simulărilor modelelor numerice rulate de instituţie privind deplasarea acestuia în perioada 14-16 aprilie.

Specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie – ANM – au estimat deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, în perioada 14-16 aprilie. Astfel, ei apreciază că, în prima parte a nopţii de 14 spre 15 aprilie, direcţia dominantă a vântului va fi dinspre Nord către Sud, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa. Ulterior, din a doua parte a nopţii de 14 spre 15 aprilie, circulaţia aerului se va reorienta şi se va realiza predominant dinspre Vest către Est – Sud- Est apoi spre Nord-Est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de îndepărtare către Estul Ucrainei şi apoi spre Rusia.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza aceste date, se mai spune pe site-ul instituţiei. Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare a declarat că nivelul de radioactivitate în zonă nu a depăşit limitele normale şi că pentru România nu e niciun semn de îngrijorare.

Fumul toxic din Cernobîl, rezultat din arderea pădurilor crescute în zona de excludere a fostei centrale nucleare, care a produs dezastrul din 1986, ameninţă întreaga Europă, atrag atenţia specialiştii. Incendiile au izbucnit pe 4 aprilie şi au cuprins 35 de hectare. Sute de pompieri au fost trimişi să stingă aceste incendii, autorităţile ucrainene declarând că ”situaţia este ţinută sub control”.  Ţările cele mai vulnerabile sunt cele situate în vecinătatea Ucrainei, respectiv Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia şi Moldova. 

Comment here