Ultima Ora

19:48 Agenția Europeană a Medicamentului extinde ancheta privind vaccinurile AstraZeneca

Un grup de experţi se reuneşte luni, în cadrul anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) cu privire la cazuri de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, care nu au o legătură, însă, în acest stadiu, cu vaccinarea cu acest vaccin relatează AFP, transmite News.ro.

Comitetul Siguranţei din cadrul EMA ”îşi continuă evaluarea cazurilor semnalate. În acest context, EMA convoacă un grup de experţi ad hoc, la 29 martie, în vederea unei contribuţii suplimentare la evaluare”, a anunţat joi, într-un comunicat, agenţia europeană de reglementare. EMA a stabilit săptămâna trecută că vaccinul AstraZeneca-Oxford este ”sigur şi eficient” şi că nu prezintă un risc mai mare de formare a unor cheaguri de sânge.

Agenţia cu sediul la Amsterdam a anunţat însă că nu este în măsură să ”excludă definitiv” o legătură între vaccin şi lulburări de coagulare a sângelui, rare.Experţi externi – în hematologie, medicină cardiovasculară şi neurologie – ”se reunesc pentru a-şi da avizul” EMA ”cu privire la aspecte privind orice mecanism de acţiune plauzibil, eventuali factori de risc subiacenţi şi orice date suplimentare necesare în vederea unei mai bune înţelegeri a evenimentelor observate şi risucrilor potenţiale”. ”Rezultatul reuniunii experţilor şi o analiză mai aprofundată a cazurilor semnalate vor alimenta evaluarea în curs”, anunţă EMA.

Agenţia precizează că o recomandare actualizată în acest subiect este aşteptată la o reuniune plenară, prevăzută în perioada 6-9 aprilie.

Comment here