Ultima Ora

19:28 Virgil Popescu: OUG pentru plata salariilor minerilor din Valea Jiului

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă, după întâlnirea de vineri cu reprezentanţii minerilor, că s-au găsit soluţii pe termen scurt, respectiv o OUG care va permite plata salariilor pentru următoarele trei luni. Actul normativ va fi publicat, vineri seară, în Monitorul Oficial, iar la începutul săptămânii viitoare vor apărea şi normele metodologice. Ministrul afirmă, însă, că este necesară şi găsirea de soluţii pe termen lung.

”Astăzi, am avut mai multe discuţii aplicate cu reprezentanţii sindicatului de la CEH, pentru că ne dorim să rezolvăm problemele minerilor. Totodată, la o rundă de discuţii a participat şi prim-ministrul Florin Cîţu pentru a afla care le sunt solicitările. Nu ne derobăm de responsabilitate şi ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol şi să iasă din subteran. Avem soluţii care să rezolve problemele pe termen scurt” a scris, vineri, pe Facebook, Virgil Popescu.

Ministrul anunţă că s-au găsit soluţii pe termen scurt.

”Am adoptat deja ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006, privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, pentru a putea include şi companiile aflate în insolvenţă, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta, se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, Ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare”, a mai anunţat Popescu.

Acesta precizează, însă, că este nevoie şi de soluţii pe termen lung.

”Dincolo de soluţiile pe termen scurt, avem nevoie şi de un plan pe termen lung. Aşa cum am mai spus, am început deja să punem în aplicare o soluţie pentru a rezolva problemele de la CEH, dar rezultatele nu se vor vedea peste noapte. Suntem în discuţii cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuţiile dintre experţi de la Ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenţei, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH, pentru a repune CEH în circuitul economic. Totodată, prin Fondul de Modernizare, vom putea face trecerea graduală, de la producţia pe cărbune la energie curată. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că nu ne dorim ca oamenii de acolo să rămână fără surse de venit”, a mai scris Popescu.

Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, a demisionat din funcţie, în urma discuţiilor purtate vineri cu ministrul Energiei, Virgil Popescu. Roşu s-a declarat ”vinovat” că minerii nu şi-au primit drepturile salariale şi alte plăţi restante.

Comment here