Ultima Ora

19:19 Şeful INFP, în Gorj. Peste 4000 de cutremure, în ultimul an

O delegație a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, condusă de managerul Constantin Ionescu, a fost prezentă, joi, în Gorj.

Vizita de lucru a început cu o deplasare în teren pentru identificarea spațiilor în care va fi amplasată noua aparatură relocată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului în județul Gorj: stația seismică pentru localizarea cutremurelor (la Tismana, sat Sohodol), senzor de monitorizare a efectelor cutremurelor (la Târgu Jiu). În plus față de aceste noi locații, în judeţ sunt amplasate 8 stații seismice pentru localizarea cutremurelor.

A urmat o conferință de presă, organizată la Instituția Prefectului Gorj, în care specialiștii Institutului au prezentat concluziile cercetărilor efectuate anul trecut, în urma cutremurelor produse în Gorj.

„Am aflat că zona noastră este pretensionată, iar un alt factor important, declanșator pentru cutremurele din județ, a fost valul de unde seismice venit dinspre Turcia, urmare a cutremurelor produse la începutul lunii februarie 2023. În județul nostru, de la începutul anului 2023 până în prezent, au fost detectate 4164 de cutremure cu magnitudinea cuprinsă între 0 si 5.7 grade, aproape 84,4% din cutremurele produse pe teritoriul României, anul trecut” informează Prefectura Gorj.