Ultima Ora

19:11 Cadre medicale din Norvegia, vaccinate cu AstraZeneca, în spital cu simptome ”neobișnuite”

Trei angajați din sistemul sanitar din Norvegia, care au primit recent vaccinul anti-Covid AstraZeneca, sunt tratați în spital pentru sângerări, cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite, au declarat, sâmbătă, autoritățile norvegiene, relatează Reuters.

Norvegia a suspendat, joi, vaccinarea cu AstraZeneca, după o măsură similară luată în Danemarca, Islanda a urmat și ea exemplul.

„Nu știm dacă aceste cazuri au legătură cu vaccinul”, a declarat Sigurd Hortemo, medic la Agenția Norvegiană pentru Medicamente, la o conferință de presă organizată în comun cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Toate cele trei persoane au sub 50 de ani. Regulatorul european de medicamente EMA ar investiga cele trei incidente, a adăugat Hortemo.

„Au simptome foarte neobișnuite: sângerări, cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite în sânge”, a declarat, pentru NRK, Steinar Madsen, directorul medical al Agenției Norvegiene pentru Medicamente.

„Sunt destul de bolnavi … Luăm acest lucru foarte în serios”, a spus el, adăugând că autoritățile au fost notificate cu privire la cazuri sâmbătă.

Compania AstraZeneca nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta. Înainte de deciziile Danemarcei și a Norvegiei, Austria a încetat să mai folosească un lot de vaccinuri AstraZeneca în timp ce investiga un deces din cauza tulburărilor de coagulare și un caz de embolie pulmonară. Totuși, EMA a declarat, joi, că beneficiile vaccinului depășesc riscurile și ar putea continua să fie administrat.

Europa se luptă să accelereze ritmul vaccinării, după întârzierile de livrare de la Pfizer și AstraZeneca, chiar dacă o creștere a numărului cazurilor, pe fondul unei variante de virus mai contagioase, a declanșat noi lockdown-uri în țări precum Italia și Franța.

Comment here