Ultima Ora

19:06 EMA: Este ”prematur” să planificăm o adaptare a vaccinurilor anti-Covid la noua variantă de coronavirus

Autoritatea Europeană de Reglementare a Medicamentului a transmis, vineri, că este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la noua variantă de Covid-19, detectată mai întâi în Africa de Sud, relatează AFP.

„Este prematur în acest moment să se planifice adaptarea vaccinurilor pentru a lupta împotriva acestei variante emergente”, a declarat, pentru AFP, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud și cu multiple mutații este potențial foarte contagioasă, potrivit oamenilor de știință sud-africani, care o văd ca pe un semn al unui nou val de pandemie.

Organizația Mondială a Sănătății s-a reunit, vineri, pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării noii variante Covid-19 în Africa de Sud, pe fondul temerilor că aceasta ar fi și cea mai agresivă dintre tulpinile noului coronavirus, relatează The Guardian. Între timp, a fost confirmat primul caz de infectare cu varianta B.1.1.529 în Europa, respectiv în Belgia. Un caz fusese deja confirmat în Israel. Tot mai multe state din întreaga lume decid suspendarea zborurilor dinspre zona Africii de Sud. Ședința OMS va stabili dacă varianta B.1.1.529 este ”una de interes” sau ”una îngrijorătoare”. Varianta care a fost idendificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă ”un număr extrem de mare de mutații”.

Oamenii de știință spun că trebuie analizat dacă aceasta va face ca vaccinurile anti-Covid să devină ineficiente.

Comment here