Ultima Ora

19:05 Fără restricţii în ziua votului. Anunţul lui Arafat

Persoanele cu drept de vot pot circula fără declaraţie pe propria răspundere din ziua de 6 decembrie, ora 5:00, până pe 7 decembrie, ora: 01.00, a declarat, vineri, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şeful DSU.

„Referitor la ziua de vot, s-au aprobat (în şedinţa de Guvern – n.r.) două aspecte. Unul – referitor la toţi cei care au drept de a vota în rândul populaţiei şi anume în intervalul 6 decembrie 2020 – orele 5,00 dimineaţa şi 7 decembrie 2020, orele 1,00, la nivel naţional, cu excepţia persoanelor izolate sau carantinate la domiciliu sau în altă locaţie declarată, persoanele respective pot circula nerestricţionat pentru a exercita dreptul de vot. Deci, din 6 decembrie, orele 5,00 dimineaţa, până la 7 (decembrie – n.r.) orele 1,00 dimineaţa se poate circula fără declaraţie pe propria răspundere pentru exercitarea dreptului de vot. (…) Aceasta este pentru că, legal, dreptul de a exercita dreptul de vot este permis până la orele 23.59 de minute în caz că unele persoane au rămas în secţiile de vot şi încă votează. Şi atunci, ca să poate ajunge acasă, se mai dă o oră în plus”, a explicat Arafat la finalul şedinţei de Guvern.

Întrebat dacă poate să dea explicaţii cu privire la persoanele care se află într-o localitate carantinată şi au domiciliul într-o altă localitate, Arafat a arătat că va fi emis un ordin prin care se vor da excepţii pentru aceste localităţi.

„Pentru pentru localităţile carantinate, ce am omis să explic aici, o să fie emis un ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă prin care dăm excepţiile pentru localităţile carantinate. Asta trebuie să fie stabilită prin ordin care se va referi la toate localităţile carantinate şi prin care se vor da aceleaşi excepţii”, a spus Arafat.

Chestionat dacă aceste persoane pot ieşi în ziua votului, Arafat a spus: „Vor putea ieşi în ziua votului, da”.

A doua prevedere adoptată, vineri, se referă la membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar al acestora, la candidaţi şi persoanele acreditate şi la oricare alte persoane implicate în organizarea alegerilor, cum ar fi observatorii, plus persoanele care le asigură transportul, cărora li se va permite circulaţia inclusiv după ora 1,00 dimineaţa, până la ora 5,00 dimineaţa, dar în baza unei dovezi prin care să-şi dovedească calitatea pe care o au, a mai precizat şeful DSU.

Comment here