Ultima Ora

19:02 Oficial: SUA au reintrat în Acordul de la Paris

Statele Unite au reintrat oficial, vineri, în Acordul de la Paris privind protecţia climei, la aproape o lună după ce preşedintele democrat Joe Biden şi-a preluat mandatul şi a promis că Washingtonul va relua acest angajament, transmite DPA, potrivit Agerpres.

“Intrarea noastră în Acord, în 2016, a fost crucială. Şi reintrarea noastră, de astăzi, este de asemenea crucială, însă ce vom face în următoarele săptămâni, luni şi ani este şi mai important. Schimbarea climatică şi diplomaţia ştiinţifică nu mai pot fi din nou accesorii în discuţiile noastre privind politica externă” a transmis, într-un comunicat, secretarul de stat Antony Blinken.

Acordul de la Paris a fost negociat în timpul celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama, când Biden era vicepreşedinte. Fostul preşedinte american, Donald Trump, a scos SUA din acord în 2017, pe motiv că introduce prea multe limite pentru afacerile americane. Retragerea SUA din acord a fost oficializată în noiembrie 2020.

SUA sunt singura ţară, dintre cele 196 de semnatare, care au părăsit acordul. SUA sunt, în acelaşi timp, şi cel mai mare emiţător de emisii de carbon din lume. Cu toate acestea, Joe Biden este un susţinător vocal al acordurilor multilaterale şi al diplomaţiei şi a semnalat că schimbările climatice sunt o chestiune pe care o ia în serios. El l-a numit pe fostul secretar de stat, John Kerry, ca reprezentant special pentru schimbări climatice şi i-a oferit un rol în Consiliul Naţional de Securitate al SUA. Reintrarea în Acordul de la Paris a fost una dintre primele decizii, în calitate de preşedinte, ale lui Biden.

Comment here