Ultima Ora

18:55 Iohannis a decretat STARE DE URGENŢĂ în România, începând de săptămâna viitoare

Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că decretează starea de urgență în România.

„Felicitari noului guvern, le urez mult succes. Apreciez în mod deosebit votul care s-a dat azi în Parlament. Azi s-a transmis un mesaj de unitate din Parlament. Majoritatea partidelor au inteles importanta acestui moment, greutatea lui şi nevoia unei acţiuni unitare pentru România şi pentru români. Prima prioritate, pentru noul guvern, este continuare luptei împotriva epidemiei de coronavirus, pentru a gestiona eficient întreaga criză. Guvernul, care îşi preia acum mandatul, este cel care a lucrat şi până acum bine, cu motoarele turate. Acum, cu toate forţele, vom continua aceasta luptă. Noul guvern, împreună cu mine, ne vom dedica toate energiile, 100%, pentru a gestiona eficient aceasta criză şi, după criză, pentru a guverna bine pentru români şi România. E foarte important ca măsurile să fie luate la timp şi să prindă. Pentru a face posibilă această luptă, cu toate instrumentele prevzute de lege, am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Iohannis.

Constituția prevede:

Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

Ordonanţa de urgenţă nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă:

  • Starea de asediu și starea de urgență privesc situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.
  • Exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale poate fi restrâns
    Coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor.
  • Starea de urgență se poate institui pentru o perioadă de cel mult 30 de zile.
  • La instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here