Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, recent, că a inițiat demersurile privind acordarea unor ajutoare de stat, începând cu ianuarie 2024, marilor consumatori de energie din industria românească. Apar, însă, semne de întrebare în situația în care schema de ajutor de stat ar trebui gestionată de către Ministerul Economiei, nu de către Ministerul Energiei, și în condițiile în care unul dintre principalii beneficiari va fi o companie la care tatăl său, Marinel Burduja, este administrator, arată hotnews.ro.
Schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie are o istorie mai veche, din 2014, și a luat naștere în urma unui lobby puternic al unor companii precum Alro și Arcelormittal Galați, actuala Liberty Galați. La Alro, companie controlată de oligarhul rus Vitali Machitski, membru în Consiliul de Administrație este Marinel Burduja, tatăl ministrului, cunoscut mai ales pentru funcția de vicepreședinte al Bancorex, bancă devalizată în anii ’90.
De fapt, Sebastian Burduja dorește să prelungească această schemă de ajutor de stat, în condițiile în care expiră în acest an. Însă, până acum, acest ajutor de stat a fost inițiat și gestionat de Ministerul Economiei, prin HG 495/2014, în condițiile în care beneficiare sunt companii din industrie. Nu este clar de ce vrea ministrul Energiei să se ocupe de această schemă, mai ales în condițiile în care l-ar pune într-un posibil conflict de interese, având în vedere că unul dintre beneficiari a fost și va fi Alro.
Sebastian Burduja a spus că ajutorul de stat va consta într-o reducere de 75%-85% la plata certificatelor verzi, iar numărul companiilor beneficiare ar fi de 200.
„Concret, am inițiat demersurile pentru prelungirea ajutorului acordat sub forma exceptării unor consumatori finali de la aplicarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie pe o perioada de 8 ani, începând cu anul ianuarie 2024 pană la sfârșitul anului 2031″, a spus ministrul Energiei.
Acesta susține că în urma consultărilor cu Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a fost definitivată forma finală a schemei de ajutor de stat, aflându-se pe circuitul intern de avizare, urmând a fi publicată pe site-ul Ministerului Energiei în consultare publică, în cel mai scurt timp.
Schema de ajutor de stat va avea un buget total de 750 milioane euro, iar ajutoarele acordate nu vor depăși 150 de milioane EUR în fiecare an.
Comment here