Ultima Ora

18:48 Artego Târgu-Jiu, afaceri în scădere cu 30%

Artego Târgu-Jiu (simbol bursier – ARTE), cel mai mare producător de articole tehnice din cauciuc din România, a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 57 milioane lei, în scădere cu 30% şi un profit net de 3,7 milioane lei, cu 27% sub nivelul din perioada similară din 2019, notează Ziarul Financiar.

Veniturile din exploatare s-au redus la 70 milioane lei, faţă de 96 milioane lei în S1 2019, în timp ce cheltuielile s-au diminuat la 65 milioane lei, faţă de 89 milioane lei, rezultând un profit din exploatare de 4,9 milioane lei, potrivit raportului financiar. Compania a raportat venituri totale de 71 milioane lei, cu 26% mai mici, la cheltuieli de 66 milioane lei, în scădere tot cu 26%.

”În perioada 01.04.2020-31.05.2020, societatea s-a aflat în şomaj tehnic suportat de AJOFM. Repornirea adecvată a activităţii a reprezentat o mare provocare pentru perioada imediat urmatoare ieşirii din starea de urgenţă, în ideea diminuării riscurilor aferente COVID-19”, se menţionează în raportul companiei, publicat la BVB.

În contextul creat de pandemie, cele mai puternice efecte resimţite de Artego au fost: deprecierea monedei naţionale, în raport cu valutele cu care lucrează compania, întârzieri în aprovizionarea cu materii prime, producerea, livrarea şi transportul produselor. Potrivit companiei, renegocierea contractelor comerciale cu unele societăţi a fost dificilă şi a durat mult mai mult decât timpul estimat iniţial, ceea ce şi-a pus amprenta asupra scăderii volumului de comenzi şi, implicit, asupra nivelului de vânzări.

”Concurenţa neloială, întâlnită în cadrul unor licitaţii, a condus fie la creşterea duratei de atribuire a contractelor, cu timpul necesar soluţionării contestaţiilor, fie la pierderea licitaţiilor, în conditiile în care autorităţile contractante au optat în continuare pentru criteriul de atribuire “preţul cel mai scazut”, ceea ce a condus la trecerea aspectelor de criterii de calitate pe un plan secund. Acest aspect, al nivelului de preţ ca unic criteriu de atribuire, produce atât favorizarea prezenţei pe piaţă a unor produse de un nivel calitativ îndoielnic, cât şi diminuarea cotei de piaţă a companiei pe nişele aferente”, se arată în raport.

Pentru perioada următoare, Artego estimează că evoluţia pe piaţă va fi influenţată de impactul pe care măsurile luate, începand cu luna Iulie, la nivel macro-economic (creşterea preţurilor la gaze naturale, evoluţia preţului la combustibili, evoluţia cursului leu/euro, desfăşurarea şi/sau încheierea proceselor de privatizare în domeniile transportului feroviar, aerian, evoluţiile organizatorice preconizate din domeniul energetic, statutul de insolvenţă al unor organizaţii din domeniile energetic şi petrochimic) îl vor avea asupra dinamicii achiziţiilor, investiţiilor, modernizărilor, mentenanţei.

”Dacă evoluţia generală a economiei româneşti va cunoaşte o relativă stabilitate, este posibilă o menţinere, pe termen scurt şi mediu, a situaţiei existente, din punct de vedere al nivelului de vânzări şi al activităţii productive, continuând pe de altă parte să fie facute eforturi pentru asigurarea unor fluxuri de numerar care să permită onorarea datoriilor către angajaţi, stat şi furnizori”.

Compania, cu 77 milioane lei capitalizare, este controlată în proporţie de 77,8% de Asociaţia salariaţilor PAS Artego. De la începutul anului, acţiunile ARTE se tranzacţionează în creştere cu 12%, pe fondul unui rulaj de 293.089 lei.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here