Ultima Ora

18:43 În ce stadiu au ajuns lucrările la Centrul Internaţional „Constantin Brâncuși“ de la Craiova

Lucrările la Centrul Internaţional „Constantin Brâncuși“ au ajuns la partea cea mai grea: montarea prismei de sticlă care conține interpretări la scară mare ale operelor brâncușiene „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“. Pentru a realiza „minunea de la Craiova“ a fost nevoie de o firmă specializată din Germania, singura din Europa şi printre puţinele din lume care lucrează cu sticlă, relatează Gazeta de Sud.

Lucrările au demarat la sfârşitul lunii trecute, iar acum se văd primele rezultate. Joi, a fost montată cea de-a patra bucată de sticlă, din cele opt care formează partea de mijloc a prismei. Asta este, însă, doar începutul. Vor urma şi alte elemente, care, la final, vor aduce la realitate ideea celebrului arhitect Dorin Ştefan, cel care a proiectat Centrul „Brâncuşi“ şi a gândit această prismă unică în lume.

„Este un proiect unic în lume, nu s-a mai făcut aşa ceva până acum. Din ce punct de vedere? Al prinderii mecanice. Nu veţi vedea piese metalice care să prindă sticla una de alta. Toate aceste bucăţi de sticlă vor sta la un loc fără prindere metalică. Tot ce vedeţi acum, tot ce urmează până la final, inclusiv acoperişul vor fi lipite numai cu silicon. Va fi o lucrare numai din sticlă. Este ceva unic, pentru că şi Constantin Brâncuşi a fost unic“, a precizat, pentru GdS, Bogdan Bologescu, reprezentant al firmei International Glass, din Romania, cea care lucrează alături de Montec International.

„Din fericire suntem doi români care facem astfel de lucruri şi de aceea am venit aici, să înfăptuim minunea, să realizăm ceva ce este unic în lume. Până la sfârşitul lunii septembrie prisma va fi gata“, a spus şi Erwin Szöri, reprezentantul Montec International, firma care duce greul acestei lucrări.

Proiectul, de circa 5 milioane de euro, a fost demarat de CJ Dolj în anul 2015 şi reluat în 2017. Rezultatele se văd însă abia acum. S-a lucrat foarte mult la partea de subteran a Centrului „Brâncuşi“. Lucrările sunt derulate de firmele italiene Manelli Impresa SRL și Scotta SRL. Acestea s-au asociat și au câștigat, în decembrie 2017, licitația demarată de CJ Dolj.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here