Ultima Ora

18:40 OMS: Epidemia de Covid-19 este o „pandemie”

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, miercuri, că răspândirea noului coronavirus Covid-19 poate fi caracterizată drept „pandemie”.

Șeful OMS a afirmat că numărul cazurilor, în afara Chinei, s-a multiplicat de 13 ori, în ultimele două săptămâni. El și-a exprimat profunda îngrijorare față de „nivelurile alarmante de inacțiune” ale comunității internaționale în fața „nivelurilor alarmante de propagare” a epidemiei cu noul coronavirus.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii explică, pe site-ul său, numele noului coronavirus şi al bolii pe care o provoacă, pentru a evita orice confuzii. Astfel, denumirea oficială pentru noul coronavirus este SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 – sindrom sever respirator acut coronavirus 2), iar denumirea pentru boala pe care o provoacă este COVID-19. Virusurile şi bolile pe care le pot declanşa au deseori nume diferite. Spre exemplu, virusul HIV este virusul care declanşează SIDA.

Virusurile şi bolile pe care le provoacă pot primi denumiri diferite din mai multe motive, în funcţie de anumite procese şi de obiectivele oamenilor de ştiinţă. În general, conform OMS, virusurile primesc nume în funcţie de structura lor genetică pentru a facilita procesul de dezvoltare al testelor pentru diagnostic şi medicamentelor sau vaccinurilor. Numele unui nou virus este stabilit de Comitetul Internaţional pentru Taxonomia Virusurilor (ICTV).

ICTV a anunţat că numele noului coronavirus este “sindrom sever respirator acut coronavirus 2 – SARS-CoV-2)” la 11 februarie 2020. A fost ales acest nume ţinând cont de similarităţile genetice dintre noul coronavirus şi coronavirusul responsabil pentru focarele de SARS, din 2003. Deşi înrudite, cele două virusuri sunt diferite.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here