Ultima Ora

18:32 Minerii de la Jilţ Nord ameninţă cu greva foamei

Cariera Jilţ Nord este la un pas de blocaj din cauza unei gospodării aflate în faţa excavatorului, care n-a fost expropiată. Minerii aşteaptă soluţia de la autorităţi, altfel ameninţă cu greva foamei în faţa Guvernului României.

Deputatul Radu Miruţă, preşedintele USR Gorj, a fost, joi, în carieră unde a discutat cu minerii şi cu proprietarul casei aflate în faţa excavatorului.

„Suntem la Cariera Jilţ Nord unde, din discuţiile cu oamenii, într-o perioadă extraordinar de scurtă, există riscul ca excavatorul să nu mai poată continua. Se lucrează în trepte, excavatorul 07 a ajuns la limita frontului de lucru, a distanţei de siguranţă faţă de o casă. Problema este că, dacă acest excavator nu poate să continue, excavatoarele de dedesubt nu vor putea funcţiona” a declarat Miruţă într-un live pe pagina de socializare.

„Situaţia noastră este foarte critică, depindem de excavatorul 07. Noi depindem de hotărârea de guvern care trebuie să se dea pentru această casă, ca să putem da drumul la carieră, altfel acest excavator mai are două săptămâni de muncă, următorul mai are o lună, apoi vom fi închişi. Estimat ar fi 550 de mii de tone de cărbune pe zi. Doar partea blocată ajunge la 32 de milioane de euro. Dacă 07 nu mai poate avansa, înseamnă închiderea carierei. Suntem 800-900 de oameni. (…) Noi punem în pericol sistemul energetic naţional prin faptul că stăm pentru o casă! Totul depinde de acea hotărâre pe care noi o aşteptăm, dar văd că se tărăgănează. Dacă nu se vrea, probabil că sunt alte interese politice să nu se exproprieze acel teren care are atâta cărbune. Nu avem decât să mergem în greva foamei în faţa Guvernului. O să anunţăm toţi parlamentarii. Vrem de muncă, vrem să muncim cinstit la noi în ţară!” a declarat unul dintre excavatorişti.

Proprietarul casei aflate în faţa excavatorului a afirmat că a semnat, acum doi ani, un acord pentru expropriere.

„Noi stăm la masă de 11 ani. Acum doi ani, când au vrut să închidă Cariera Jilţ Nord, m-am dus peste ei. Toată lumea zicea că am cerut 32 de milioane de euro, eu şi socrul meu. Niciodată nu s-a vehiculat o astfel de sumă. Am semnat acum doi ani că sunt de acord să fiu expropriat, dar nu mi-au dat banii. Ei trebuiau să-mi transfere 160 de mii de euro şi trei parcele de teren la Drăgoieni. Trebuiau să ne cheme la notar, să semnăm actele. Am aşteptat, într-un final mi-au spus că nu semnează primarul Romanescu dezmembrarea. Până la urmă nu ne-a mai dat nimic. (…) Plaveti (actualul manager n.r.) spune că aşteaptă hotărâre de guvern” a declarat bărbatul.

Comment here