Ultima Ora

18:30 Iohannis: Centru-dreapta are peste 50%. PSD poate să rămână în afara deciziei politice

Klaus Iohannis a declarat, luni, că nu există un câştigător al alegerilor parlamentare, că PNL şi USR au obţinut mai multe voturi decât în 2016, concluzia sa fiins că centru-dreapta are peste 50%, iar PSD poate să rămână în afara deciziei politice. Preşedintele a remarcat că sunt şi mulţi români nemulţumiţi de el, de partide, de întreaga clasă politică.

”Alegerile s-au terminat şi pot să trag primele concluzii. Daţi-mi voie, prima dată, să vă mulţumesc tuturor celor care aţi ieşit din casă, aţi mers la secţie şi aţi votat. Vă garantez că fiecare vot contează. În acelaţi timp, însă, trebuie să fim foarte sinceri – participarea la vot a fost redusă şi este foarte clar că sunt mulţi români care fie nu au primit suficientă informaţie despre aceste alegeri, fie sunt pur şi simplu nemulţumiţi – de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate. Eu văd aceste lucruri şi e important ca toţi politicienii să vadă aceste lucruri. Aceste motive trebuie elucidate şi sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, împreună cu guvernul care se va forma, să analizăm toate aceste chestiuni”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a subliniat că rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar, iar dacă ne uităm pe rezultatele provizorii vedem că PNL, în 2016, obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară. USR împreună cu PLUS au obţinut, în 2016, 8%, între timp au 15%, evident o creştere, iar PSD, care obţinuse 45%, a scăzut dramatic la 29%.

”Este deci clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta împreună au obţinut peste 50% din voturile valabil exprimate. Pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu şi din acest motiv a trebuie să mă exprim un pic mai des în public, în ultimele săptămâni. În acest fel, PSD-ul poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri, să rămână în afara deciziei politice”, a declarat Iohannis.

El a precizat că se cristalizează o coaliţie de centru dreapta care va putea să propună un Guvern de coaliţie.

”Peste câteva zile voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul parlament. Noul guvern, care va fi format, va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult aşteptate şi de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare şi cu siguranţă, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atraşi banii europeni”, a conchis Klaus Iohannis.

Comment here