Ultima Ora

18:18 Arafat, mesaj pentru pacienții vaccinați „la chiuvetă”

Persoanele vaccinate „la chiuvetă”, care ajung la spital, să spună medicului situația reală pentru a primi tratamentul optim, spune șeful DSU, Raed Arafat.

„Am aflat de astfel de cazuri. E adevărat că nu de multe, pentru că lumea nu spune că, de fapt, s-a vaccinat, cum zicem noi, «la chiuvetă». Însă, știm cazul de la Sibiu, au mai fost și alte cazuri mediatizate. (…) Noi nu putem să garantăm 100% și nimeni nu poate garanta, existând această metodă, că persoanele vaccinate care decedează sunt toate vaccinate real. Poate ,o parte sunt vaccinate real și o parte nu. Dar acest lucru nu avem cum să-l controlăm decât dacă persoana spune că nu a fost vaccinată real. Ar fi în folosul ei, măcar în perioada tratamentului, pentru că medicul altfel ia în considerare riscurile petru persoana respectivă”, spune Raed Arafat.

„Dacă persoana spune că este vaccinată și știe că nu este vaccinată, riscă să primească o decizie greșită și să nu intre pe anumite scheme de tratament. Deci, cel puțin dacă o persoană este pozitivă, ajunge la medic și va trebui să spună medicului care este statusul ei real”, adaugă Arafat.

Ulterior, șeful DSU a revenit cu precizări despre implicațiile juridice.

„Medicul, clar, are obligația să păstreze secretul pacientului și să nu-l reclame mai departe și să folosească această informație pentru stabilirea tratamentului pacientului. Adică, pacientul nu ar trebui să aibă teamă că dacă spune la medic se va trezi cu dosar penal”, a completat Raed Arafat.

Comment here