Ultima Ora

18:10 Greenpeace acuză IKEA de implicare în „distrugerea pădurilor din România”

Organizația de mediu Greenpeace a acuzat retailerul suedez IKEA că ar fi implicat în „distrugerea pădurilor străvechi din România” pentru producția de mobilier, acuzații pe care IKEA a transmis că le analizează cu seriozitate, informează DPA.

O investigație Greenpeace a descoperit că lemn din păduri străvechi, inclusiv păduri din Munții Carpați, ar fi utilizat de compania suedeză la producția de mobilier. Mai mulți producători externi, care lucrează pentru IKEA, ar utiliza lemn din aceste păduri valoroase. Potrivit Greenpeace, 30 de produse de la acești furnizori ar fi fost descoperite în magazinele de mobilă din 13 țări, arată Agerpres.

„IKEA nu trebuie să distrugă ultimele păduri străvechi din Europa pentru mobilă”, a declarat expertul Greenpeace, Gesche Jürgens.

Greenpeace spune că echipele sale au urmărit traiectoria lemnului provenit de la pădurile din România până pe rafturile magazinelor IKEA utilizând certificatele de tăiere, imagini din satelit și depozitele de cherestea. Activiștii Greenpeace intenționează să predea rezultatele analizelor lor către cartierul general al IKEA din Germania, de la Hofheim am Taunus.

Ca răspuns la o solicitare venită de la DPA, grupul IKEA a răspuns că „lemnul ilegal și practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanțul valoric al IKEA. Investigăm imediat orice dovezi în acest sens. Dacă descoperim nereguli, luăm imediat măsuri, inclusiv prin încheierea relațiilor comerciale”.

Greenpeace menționează faptul că Munții Carpați din România găzduiesc populații mari de urși, lupi, capre negre, râși și multe plante rare. Doar 2,4% din aceste păduri sunt în prezent protejate de defrișare, susține Greenpeace. Se estimează că România a pierdut jumătate din pădurile sale străvechi, în ultimii 20 de ani. Strategia UE privind biodiversitatea oferă protecție pentru pădurile străvechi.