Ultima Ora

18:09 ”Flurona”, infectarea simultană cu gripă şi coronavirus. Spania confirmă primele cazuri

Regiunea spaniolă Catalonia a identificat mai multe cazuri de ”flurona”, adică infectarea simultană cu gripă şi coronavirusul SARS-CoV-2, primele descoperite în Spania, dar acestea sunt puţine şi nu prezintă o evoluţie mai severă decât infectarea doar cu coronavirus, relatează, luni, Agenţia EFE.

Deşi nu este o situaţie des întâlnită, într-o perioadă cu circulaţie virală intensă, poate surveni coexistenţa a doi patogeni într-un organism, explică un medic spaniol Gemma Craywinckel, precizând că deocamdată nu s-a observat ca aceste cazuri să fie mai grave decât COVID-19 singur. Preocupantă este, în schimb, posibilitatea saturării sistemului sanitar de înmulţirea cazurilor de COVID-19, care se traduce printr-o creştere constantă a internărilor, inclusiv la ATI şi a deceselor, mai spune Gemma Craywinckel.

Spania trece, în prezent, prin cel de-al şaselea val de COVID-19, mai virulent decât cele precedente şi alimentat de noua variantă Omicron a coronavirusului, înregistrând pe o perioadă de 14 zile (actualizată ultima dată joi) o rată de incidenţă de 1.775 de infectări la o sută de mii de locuitori. Capacitatea la ATI este ocupată în proporţie de 19% pe ansamblul Spaniei şi de peste 37% în regiunea Catalonia.

Comment here