Ultima Ora

18:09 Cutremur în SUA. A zguduit clădirile din New York până în Boston 

Un cutremur de suprafaţă destul de puternic, de magnitudine 4,8, potrivit USGS, care s-a produs la o adâncime mică, de numai câţiva kilometri, a zguduit, vineri dimineaţă(ora locală), coasta de est a Statelor Unite, simţindu-se puternic inclusiv la New York.

Seismul a avut epicentrul în statul New Jersey, la 7 km nord-nord-est de Whitehouse Station. Iniţial, institutul geologic american USGS a indicat o magnitudine de moment de 4,8, pe care a revizuit-o la 4,7, apoi a ridicat-o din nou la 4,8. La fel, adâncimea iniţială indicată de USGS a fost de 1 kilometru, apoi a fost revizuită la 4,7 km. Seismul s-a produs la ora locală 10:23 (17:23, ora României).

Potrivit NBC News, mişcarea seismică a provocat zguduirea clădirilor şi a indus spaimă oamenilor atât în metropola New York, cât şi mai la nord, în Philadelphia, până la Boston.

Guvernatorul statului New Jersey, Phil Murphy, a declarat, într-o postare pe X, că statul şi-a activat centrul de operaţiuni de urgenţă şi a cerut populaţiei să nu sune la 911 decât dacă se confruntă cu o situaţie de urgenţă. Guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, a declarat că seismul a fost resimţit în tot statul.

Potrivit CNN, NYPD, poliţia din New York, spune că nu sunt deocamdată raportate victime sau pagube materiale. În timp ce cutremurele în partea de nord-est a SUA sunt rare, la Buffalo, New York, a avut loc un cutremur cu magnitudinea 3,8 în februarie 2023 – cel mai puternic înregistrat în zonă în ultimii 40 de ani.