Ultima Ora

18:02 Ciolacu: Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, duminică după-amiază, după negocierile cu liberalii, că în prezent se fac simulări pentru mărirea pensiilor și a alocațiilor și a dat asigurări că românii vor avea parte de „multe majorări de la 1 ianuarie”. În ceea ce privește o eventuală taxă pe lux, spune că aceasta reprezintă „o taxă modică” pe care cei cu venituri mari și-o vor permite.

Potrivit liderului PSD, se fac simulări pentru mărirea alocațiilor și a pensiilor, lucrurile urmând să fie clare după verificarea impactului bugetar pe care astfel de măsuri le-ar aduce. Doar după ce acest lucru se va întâmpla, va fi făcut un anunț în spațiul public, spune Ciolacu, care le promite românilor că „vor fi multe majorări de la 1 ianuarie”.

„Am mai închis un capitol greu, cel de Muncă. Avem mai multe simulări, urmează să evaluăm impactul. Mai sunt încă două capitole – Justiție și Finanțe. Astăzi a fost doar Alina Gheorghiu, care este specializată pe Justiție, nu au fost nici Robert Cazanciu, nici Maia Teodoroiu. Avem 2-3 variante și așteptăm impactul să fie simulat. Asta înseamnă că sunt procente diferite. Săptămâna viitoare cred că vom fi în măsură să prezentăm fiecare capitol pe Muncă. Prezentăm acest capitol împreună, după ce avem impactul. Este un pachet integrat: pensii, alocații, salariul minim. Venim săptămâna viitoare cu acest pachet și îl vom prezența în funcție de execuția bugetară. Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie”, a declarat Ciolacu.

Liderul PSD a precizat că este normal să nu dea mai multe detalii pe marginea acestui subiect având în vedere că sunt 2-3 variante pe masă, asupra cărora se va lua o decizie în funcție de impactul bugetar. „Nu vreau să îi mint pe români”, a argumentat liderul social democraților.

În ceea ce privește taxa de solidaritate pe lux, Ciolacu a adăugat că PSD susține în continuare acest lucru: „Nu a spus nimeni nici de mașini, nici de proprietăți, nici de 150.000 de euro. Sunt active de lux în România, venituri excepționale, care ar trebui impozitate. Dacă ajungi să câștigi peste 1 milion de euro, este normal să existe o taxă de solidaritate. Nu vorbim de taxe noi, ci de o taxă modică pe care și-o pot permite cei cărora li se va aplica. Există o discrepanță imensă în societate în acest moment, dar nu se atinge nimeni de veniturile medii ale românilor. Cred că la un moment dat va trebui să renunțăm la excepțiile din Codul Fiscal și să avem un sistem unic de impozitare, așa cum este în toată Europa. Luxul este lux, iar după cum știți și dumneavoastră, luxul și prostia de obicei se plătesc”.

Comment here