Ultima Ora

17:50 Iohannis: Primul reactor modular mic poate funcţiona în 2028 sau 2029. Mai repede nu este realist

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Bruxelles, că în România, primul reactor modular mic poate să funcţioneze în 2028 sau 2029, mai repede nu este realist, arată economedia.ro.

”În practică, noi credem că în România primul reactor modular mic, primul SMR, poate să funcţioneze poate în 2028 sau 2029, mai repede nu este realist să aşteptăm ceva practic, dar, având în vedere complexitatea tehnologiei despre care vorbim, cred că este un cadru destul de ambiţios. Cred că un element important este securitatea acestor reactoare şi, pentru a garanta o securitate foarte, foarte bună cercetarea evident va trebui să dureze un pic mai mult. Nu vorbim de un simplu transfer din uzul militar în uzul civil, fiindcă solicitările sunt, cum este uşor de înţeles, diferite şi pretenţiile de securitate, de fezabilitate, sustenabilitate sunt specifice domeniului energeticii civile”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a semnat la Bruxelles, cu prim-ministrul Regatului Belgiei, un memorandum de înţelegere pentru dezvoltarea reactorilor mici si modulari rapizi, răciţi cu plumb (SMR-LFR), între următoarele entităţi active în domeniul energiei nucleare: RATEN (Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară – din Mioveni, Argeş), ANSALDO NUCLEARE S.P.A. (din Genova, Italia) şi ENEA (Agenţia Naţională Italiană pentru Tehnologii Noi, Energie şi Dezvoltare Economică Durabilă) – parteneri în cadrul consorţiului FALCON, precum şi SCK CEN (Centrul de Studii privind Energia Nucleară – din Mol, Belgia) şi WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY LLC (din statul Delaware, SUA) – alţi doi jucători cu experienţă în tehnologia reactorilor rapizi răciţi cu plumb (tehnologia LFR / (Lead-cooled Fast Reactor).

Comment here