Ultima Ora

17:45 Aproape 25 de milioane de tone de cereale, blocate în Ucraina

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot părăsi ţara din cauza provocărilor la nivelul infrastructurii şi a porturilor blocate de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a declarat, vineri, un oficial al Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, relatează Reuters.

Blocajele sunt percepute ca fiind una dintre cauzele preţurilor ridicate la alimente, care au atins un nivel record în martie, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, înainte de a scădea puţin în aprilie, a precizat, vineri, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO). Ucraina a fost al patrulea exportator mondial de porumb în sezonul 2020/2021 şi al şaselea exportator de grâu, potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.

”Este o situaţie aproape grotescă la care asistăm, în acest moment, în Ucraina, cu aproximativ 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar care nu pot părăsi ţara pur şi simplu din cauza lipsei de infrastructură, a porturilor blocate”, a declarat Josef Schmidhuber, director adjunct al FAP , Divizia Pieţe şi Comerţ.

Schmidhuber a spus că această situaţie ar putea exacerba lipsa spaţiilor de depozitare în timpul următoarei recolte, din iulie şi august.

”În pofida războiului, condiţiile de recoltare nu sunt atât de alarmante. Acest lucru ar putea însemna într-adevăr că nu există suficientă capacitate de depozitare în Ucraina, mai ales dacă nu există un coridor de grâu deschis pentru exportul din Ucraina”, a spus el.

O altă îngrijorare este faptul că unele depozite de cereale au fost distruse în luptele din Ucraina, a adăugat el, fără a oferi detalii.

La începutul acestei săptămâni, şefa Organizaţiei Mondiale a Comerţului a declarat pentru Reuters că este ”profund îngrijorată” de creşterea preţurilor în rândul alimentelor şi colaborează cu alţi parteneri pentru a găsi soluţii în acest sens.

Comment here