Ultima Ora

17:40 Şeful arhitecţilor din Gorj are casă smart

Alexandru Hortopan, şeful Ordinului Arhitecţilor Gorj, și-a ridicat o casă smart și reușește, în perioada rece, să aibă cheltuieli minime pentru încălzire. Locuința funcționează cu ajutorul energiei verzi, fiind doată cu panouri fotovoltaice și o pompă de căldură.

„La noi totul este electric, nu ne-am racordat la sistemul de gaze sau la altceva. Pompele de căldură sunt chiar aici sub noi, avem 300 mp și avem niște serpentine care iau energia din sol. Apa care merge prin această serpentină vine deja cu o temperatură. O iei caldă deja, la 12-15 grade și nu mai trebuie să o încălzești atât de mult” a declarat Hortopan la Antena3.

Căldura pământului încălzește apa din conducte, iar cu ajutorul unei pompe o distribuie în calorifere. Fiecare colțișor al casei a fost gândit, de la amplasament până la materialele de construcții, pentru a păstra cât mai bine căldura în locuință.

„Poziția este în primul rând orientată după punctele cardinale avem toate spațiile de zi către răsărit și către apă, iar pe cealaltă parte avem mai mult spații tehice, băi, holuri. În dormitoare și în zona de zi am montat recuperatoare de căldură. Își fac foarte bine treaba la un preț decent, sunt un tub care merge până în exterior și iarna nu mai trebuie să deschizi să aerisești, ele îți scot aerul încălzit dar uzat și îți bagă un aer curat, iar făcând transferul ţi-l bagă la 17 grade, recuperează 60%-70% din energia pe care o scoți. E dovedit că punându-se niște obloane reduci cam cu 20% pierderile de căldură pe ferestre. Trebuie să conștientizăm că resursele sunt limitate și să învățăm să fim verzi și să nu consumăm în neștire, consumăm mai mult decât avem nevoie”, a mai declarat tânărul, la Antena 3.

Investiţia în panourile fotovoltaice s-a ridicat la suma de 10.000 de euro, iar sistemul de încălzire a costat 20.000 de euro. Arhitectul speră ca, în iarna care urmează, să aibă costuri zero pentru încălzirea locuinţei care are o suprafață de 394 de metri pătrați.

Comments (1)

  1. […] Sursa articol si foto: radioinfinit.ro Cititi tot articolul […]

Comment here