Ultima Ora

17:26 Milioane de facturi la energie, recalculate obligatoriu

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, ordonanța care prevede recalcularea facturilor, interzicerea debranșărilor în această perioadă și neperceperea penalităţilor.

”Aşa cum guvernul a promis, astăzi, am introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori. Emise eronat, adică neaplicarea mecanismelor de plafonare şi compensare. Furnizorii au obligaţia să le recalculeze fără penalităţi în termen de 15 zile şi, de asemenea, pe perioada acestor de 15 zile se suspendă inclusiv o eventuală plată a acestora”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a subliniat că, pentru a preîntâmpina ”posibile eventuale abuzuri ale unei părţi” faţă de clienţi, pe perioada de valabilitate a acestei ordonanţe de urgenţă de plafonare şi compensare sunt interzise debranşările.

”Exact ceea ce am promis am şi făcut. Începând de la data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei Ministerului Muncii prin care se reintroduce şomajul tehnic se modifică şi alte acte normative, respectiv Ordonanţa 118 (privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 n.r) şi Legea 259”, a afirmat Virgil Popescu.

Comandamentul pentru Energie al ANPC a făcut, în ultima săptămână, 94 de acţiuni de control în întreaga ţară, încă 100 fiind în derulare. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 645.000 lei, la care s-au adăugat patru propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii şi măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii. Unul dintre cei mai importanţi furnizori de energie electrică din ţară a stornat 2.232.224 de facturi la care nu se aplicase compensarea/plafonarea de la 01.11.2021.

Comment here