Ultima Ora

17:21 Apele Române: Unda de viitură de pe râul Jiu se îndreaptă către judeţul Dolj

Reprezentanţii Apelor Române spun că unda de viitură de pe râul Jiu a ajuns în Gorj şi se deplasează către judeţul Dolj. Specialiştii estimează că debitul care va fi înegistrat, vineri seară, la Rovinari va ajunge în 13 ore în judeţul Dolj, la staţia de la Filiaşi, cu un nivel de 2,6 metri.

”În ultimele 24 de ore s-au înregistrat precipitaţii abundente, de circa 175 l/mp la staţia hidrometrică Câmpu lui Neag, din judeţul Hunedoara, de pe râul Jiu, fenomen ce a dus, în această dimineaţă, la depăşirea cotei de pericol la staţia hidrometrică Câmpu lui Neag. Încă de la primele ore ale dimineţii, echipele Apelor Române Jiu intervin cu utilajele din dotare în zona Câmpu lui Neag, pentru deblocarea albiei şi asigurarea secţiunilor de scurgere pe cursurile de apă”, se arată într-un comunicat al Apelor Române.

În zonă s-au înregistrat pagube importante. În localitatea Aninoasa(Hunedoara), echipele Apelor Române intervin împreună cu cele ale ISU pentru evacuarea apelor din gospodăriile inundate.

”Subliniem că, în această dimineaţă, în zona Valea de Brazi – Uricani, revărsarea râului Jiul de Vest a blocat Drumul Naţional 66 A, iar apa a pătruns în mai multe gospodării şi a acoperit mai multe drumuri. La faţa locului se află efective de pompieri şi lucrători de la Apele Române Jiu care intervin pentru limitarea, pe cât posibil, a pagubelor”, menţionează sursa citată.

Echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj – Apele Române Jiu – au acţionat în mai multe zone riverane râului Jiu, pentru a preveni şi diminua efectele inundaţiilor. Dimineaţă, Formaţia de Intervenţie Rapidă a Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj a acţionat în zona Bumbeşti-Jiu (amonte) punând saci de nisip, dar şi pe râul Bistriţa, la Peştişani, cu un buldoexcavator pentru deblocarea albiei şi asigurarea secţiunilor de scurgere pe cursul de apă.

De asemenea, s-a acţionat cu resurse umane, materiale şi utilaje la groapa de gunoi a oraşului Târgu-Jiu, viitura trecând şi rupând din dig, în zona CET, mal drept, aval de oraş. S.G.A Gorj foloseste piatra din stocul de apărare şi materiale pentru a interveni şi aplana cauzele inundaţiilor de aici.

Conform aceleaiaşi surse, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj este pregătit să intervină pe râul Jiu.

”Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Jiu subliniază faptul că debitul ce va fi înregistrat la Rovinari astăzi, în jurul orei 17:00, se preconizează că va ajunge la staţia hidrometrică Filiaşi, judeţul Dolj, în aproximativ 13 ore, cu un debit de 515 metri cubi/secundă şi un nivel de 260 cm. Având în vedere datele actuale şi prognoza meteorologică pentru următoarele ore, agenţii hidrotehnici Apele Române Jiu – Sistemul de Gospodărire A Apelor Dolj – monitorizează permanent digurile, iar Formaţia Scaeşti este pregătită să intervină, dacă situaţia o va impune, cu un buldoexcavator intervenţie şi saci cu nisip. De asemenea, la nivelul judeţului Dolj, râul Jiu se află sub atenta supraveghere a personalului A.B.A Jiu, ţinând cont de prognoza elaborată de INHGA-CNPH, precum şi de Compartimentul Prognoze Bazinale al instituţiei, potrivit căreia în următorul interval de 24 de ore, nivelurile şi debitele vor fi, variabile, cu tendinţă de creştere”, au mai transmis reprezentanţii Apelor Române.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here