Ultima Ora

16:57 Cîţu: Nu vreau să mai închidem activităţile economice

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că guvernul nu vrea să mai închidă activităţile economice, în cazul în care rata de incidenţă a cazurilor de COVID este de peste 3 la mie, dar ia în calcul să introducă pentru evenimente private, de genul nunţi şi botezuri, dar şi în restaurante şi cafenele, măsura monitorizării prin certificatul verde pentru COVID.

„În primul rând, trebuie să fie adoptată Hotărârea CNSU, ca apoi să fie hotărâre de guvern, în şedinţa de guvern. Direcţia în care mergem este următoarea: nu vreau să mai închidem activităţile economice peste 3 la mie şi atunci, ca să rămână deschise aceste activităţi, trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde, mai ales că acum se poate verifica şi prin acel cod QR, foarte simplu, este una dintre propuneri ca aceste activităţi să rămână deschise, dar pe baza unui certificat verde. Deci, restaurantele pot să rămână deschise pe baza unui certificat verde, este o propunere, vedem dacă va fi aprobată în CNSU. Ideea este, bineînţeles, vorbim după aceea de personalul din restaurante; de exemplu, trebuie să poarte mască tot timpul, deci sunt câteva condiţii, dar pornim de la ideea de bază că nu vrem să mai închidem activitatea economică peste 3 la mie”, a afirmat Florin Cîţu.

Premierul a argumentat astfel: „Acum avem şi vaccin, avem şi un mod de a verifica dacă cineva a fost vaccinat, dacă a fost testat sau dacă a trecut prin boală, deci avem acest certificat verde. Este un mod de a menţine economia deschisă, dar, în acelaşi tuimp, de a păstra şi anumite reguli”.

Întrebat când ar urma să fie adoptată măsura privind certificatul verde în cazul participării la evenimente, premierul a precizat că „cel mai târziu săptămâna viitoare”.

Comment here