Ultima Ora

16:56 Agenţia Europeană a Medicamentului dă undă verde vaccinului Johnson & Johnson

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat, joi, acordarea unei autorizări condiţionate de punere pe piaţă a vaccinului împotriva Covid-19 Janssen, o filială a grupului american Johnson & Johnson (J&J), relatează Reuters.

Johnson & Johnson devine, astfel, al patrulea vaccin – după vaccinurile Pfizer/BioNTechn, Moderna şi AstraZeneca – care obţine undă verde în Europa, a anunţat EMA. Comisia Europeană a anunţat, imediat după aceea, că urmează să autorizeze folosirea vaccinului în Uniunea Europeană. Potrivit unor studii, acest vaccin ar antrena puţine efecte secundare şi are avantajul că a fost conceput după apariţia unor noi variante ale noului coronavirus.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză. El a fost autorizat deja în Statele Unite, Canada şi Bahrain şi este în curs de examinare în Africa de Sud. În Franţa, Înalta Autoritate a Sănătăţii (HAS) urmează să se pronunţe cu privire la acest vaccin la sfârşitul săptămânii.

În cadrul contractului cu UE, J&J s-a angajat să livreze, în acest an, cel puţin 200 de milioane de doze de vaccin Uniunii – dintre care 55 de milioane de doze în trimestrul doi, iar primele expedieri urmează să aibă loc în aprilie.

Vaccinul împotriva covid-19 J&J – cu adenovirus – are o eficienţă de 67% la două săptămâni de la administrare, potrivit unor rezultate ale unui studiu asupra a 44.000 de persoane.

Comment here