Ultima Ora

16:42 Alegeri regionale în Franța. Emmanuel Macron și Marine Le Pen, eşec în fața partidelor clasice

Rezultatele primului tur al alegerilor regionale din Franţa arată că atât președintele Emmanuel Macron, cât și adversara sa, Marine Le Pen, nu au reușit să obțină scorurile electorale la care sperau, fiind devansați de partidele clasice ale dreptei și stângii, conform BBC News.

Potrivit estimărilor, partidul centrist al președintelui Macron a obținut puțin peste 10% din voturi, suficient pentru a participa la turul doi de weekendul viitor. La rândul său, Adunarea Naţională, partidul de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen s-a clasat sub așteptări. Ambele partide s-au clasat în urma partidului conservator Les Republicains.

Înaintea votului, sondajele anticipau că partidul lui Le Pen va domina prima rundă a alegerilor regionale, câștigând cel puțin o regiune pentru prima dată în istorie. În schimb, rezultatele arată că partidul de extremă dreaptă se va clasa doar pe locul doi. Marine Le Pen, care nu a candidat în aceste alegeri, dar a condus campania partidului său, a descris participarea scăzută în aceste alegeri – un absenteism de aproximativ 66% – drept un „dezastru civic”. De asemenea, Marine Le Pen a dat vina pe rezultatele incapacității guvernului de a inspira încredere în instituțiile politice.

„Să recunoaștem, rezultatele au fost marcate de o abținere puternică și istorică de aproape 70% din cauza neîncrederii unui sistem electoral, care lasă alegătorilor impresia că nimic nu se poate schimba, că totul a fost confiscat”, a spus liderul RN.

Francezii aleg noi consilii pentru cele 12 regiuni continentale ale Franței, Insula Corsica, plus patru teritorii de peste mări, precum și 96 de departamente. Există mai mult de 15.700 de candidați pentru 4.100 de posturi.

Un sondaj realizat de Ipsos la ieșirea de la urne indică că partidul conservator Les Républicains a câștigat 27% din voturi, urmat de Adunarea Națională cu 19%. Partidul Verzilor, Partidul Socialist și Partidului Centrist care-l sprijină pe președintele Republicii, Emmanuel Macron, au obținut scoruri doar în jurul a 11%.

Comment here