Ultima Ora

16:26 Statele Unite au revenit în Acordul Climatic de la Paris

Preşedintele american Joe Biden a semnat, miercuri, la doar câteva ore după preluarea funcţiei, 15 ordine executive, printre care și cel vizând revenirea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, conform Reuters.

“Vom combate schimbările climatice aşa cum n-am mai făcut-o niciodată până acum”, a declarat Biden din Biroul Oval.

Preşedintele democrat a promis, în campania electorală, că va readuce SUA în acord din chiar prima zi în care va ajunge la Casa Albă. Fostul preşedinte Trump a notificat ONU asupra intenţiei SUA de a părăsi acordul, în 2019, decizie care a devenit oficială în noiembrie 2020.

Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans şi Înaltul Reprezentant / Vicepreşedinte Josep Borrell au salutat, miercuri, într-o declaraţie comună, decizia preşedintelui american Joe Biden, informează Reuters.

“Uniunea Europeană salută decizia preşedintelui Biden ca Statele Unite să adere din nou la Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Aşteptăm cu nerăbdare să avem din nou Statele Unite alături de noi în eforturile globale de combatere a crizei climatice. Criza climatică este provocarea definitorie a timpului nostru şi poate fi abordată numai unindu-ne toate forţele. Acţiunea în domeniul climei este responsabilitatea noastră globală colectivă”, potrivit declaraţiei comune publicate pe site-ul Comisiei Europene.

Înalţii oficiali europeni au mai declarat că un moment crucial pentru creşterea ambiţiei globale îl va reprezenta Conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow din noiembrie, evidenţiind faptul că vor folosi viitoarele reuniuni G7 şi G20 pentru a construi în această direcţie.

“Suntem convinşi că, dacă toate ţările se vor alătura unei curse globale către zero emisii, întreaga planetă va câştiga”, se arată în încheierea declaraţiei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a cerut, miercuri, preşedintelui american Joe Biden să propună o “nouă contribuţie naţională” ambiţioasă pentru următorii zece ani în lupta împotriva încălzirii globale, salutând totodată reangajarea americană în relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

“Aşteptăm cu nerăbdare leadership-ul Statelor Unite, pentru a accelera eforturile globale în vederea obţinerii neutralităţii carbonului, prin propunerea în special a unei noi contribuţii naţionale cu obiective ambiţioase pentru 2030″, a subliniat secretarul general al ONU într-un comunicat, salutând “cu căldură” anunţul Casei Albe privind revenirea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Combaterea încălzirii globale presupune “un drum foarte lung de parcurs”, notează Antonio Guterres.

“Criza climatică continuă să se înrăutăţească şi timpul se scurge pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5 grade Celsius şi pentru a construi societăţi mai rezistente la schimbările climatice, care să ajute la protejarea celor mai vulnerabili”, avertizează Guterres.

Comment here