Ultima Ora

16:22 AstraZeneca anunță că a găsit formula vaccinului anti-Covid cu o eficacitate de 100%

Grupul farmaceutic AstraZeneca anunţă că a găsit, în urma unor cercetări suplimentare, ”formula câştigătoare” a vaccinului său împotriva Covid-19, pe care l-a dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford. Autoritatea britanică de reglementare MHRA urmează să se pronunţe în următoarele zile, în vederea unei utilizări începând de la 4 ianuarie, relatează AFP, citată de Hotnews.

”Credem că am găsit formula câştigătoare şi felul în care să ajungem la o eficacitate care, prin două doze, să fie la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri împotriva Covid-19″, a declarat directorul general Pascal Soriot pentru Sunday Times.

Vaccinul AstraZeneca asigură o ”protecţie de 100%” împotriva tuturor formelor grave de Covid-19, dă asigurări Pascal Soriot.

În primele rezultate ale testelor clinice la scară mare – realizate în Regatul Unit şi Brazilia – laboratorul britanic anunţa, în noiembrie, că vaccinul său era eficient într-o medie de 70%, faţă de o eficienţă de peste 90% a vaccinurilor alianţei ameriano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna. În spatele acestei eficienţe medii se aflau diferenţe mari în două protocoale diferite. Vaccinul era eficient în proporţie de 90% în cazul voluntarilor care au primit mai întâi o jumătate de doză şi un rapel de o doză întreagă, o lună mai târziu. Însă eficienţa era de numai 62% la alt grup, vaccinat cu două doze întregi. Laboratorul anunţa atunci că vaccinul său necesita ”un studiu suplimentar”.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca este foarte aşteptat, pentru că este mai ieftin şi nu are nevoie să fie păstrat la o temperatură atât de scăzută ca cel al Pfizer/BioNTech, de exemplu, de minus 70 de grade Celsius. Acest lucru uşurează o vaccinare la scară mare şi în aziluri de bătrâni.

Prima ţară occidentală care a început să injecteze doze Pfizer/BioNTech, Regatul Unit, contează pe acest al doilea vaccin şi pentru a pune capăt unei intensificări a contaminării, atribuite pe teritoriul britanic unei noi variante a noului coronavirus SARS-CoV-2. Împotriva acestei mutaţii a virusului, ”noi credem, pentru moment, că vaccinul urmează să rămână eficient”, anunţă Pascal Soriot. ”Însă nu putem fi siguri, iar astfel vom efectua teste” spune el. Pascal Soriot dă asigurări că noi versiuni sunt pregătite pentru orice eventualitate, însă îşi exprimă speranţa să nu fie nevoie de ele. ”Trebuie să fim pregătiţi”, subliniază el.

Regatul Unit a comandat 100 de milioane de doze de vaccin Oxford/AstraZeneca – dintre care 40 de milioane să fie disponibile până la sfârşitul lui martie. În total, guvernul lui Boris Johnson şi-a asigurat accesul la peste 350 de milioane de doze până la sfârşitul anului viitor, aprovizionându-se de la şapte producători încă din faza testelor clinice. În total, peste 600.000 de persoane au fost vaccinate cu o primă doză de vaccin Pfizer/BioNTech.

Succesul campaniei de vaccinare, aflată în curs în Regatul Unit, este cu atât mai crucial cu cât este una dintre cele mai afectate ţări din lume de Covid-19, înregistrând peste 70.000 de morţi şi un nou val de contaminări. Autorităţile au atribuit această intensificare a îmbolnăvirilor unei mutaţii care prezintă, potrivit unui studiu, o contagiozitate mai mare de 50%, pănă la 74%. În lupta împotriva acestei tendinţe, autorităţile britanice au reintrodus în carantină o parte a populaţiei, la Londra. Începând de sâmbătă, Scoţia şi Irlanda de Nord au intrat, la rândul lor în izolare.

Comment here