Ultima Ora

16:15 Pfizer anunţă că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficienţă de peste 90%

Grupul farmaceutic Pfizer Inc. a anunţat, luni, că vaccinul său experimental are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3. Anunţul companiei americane reprezintă o primă victorie importantă obţinută în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste 1 milion de persoane, a afectat grav economia mondială şi a bulversat viaţa de zi cu zi a oamenilor din lumea întreagă, informează Reuters şi AFP.

Grupul Pfizer şi partenerul său german, compania BioNTech SE, sunt primii producători de medicamente din lume care au prezentat date pozitive furnizate de un studiu clinic realizat pe scară amplă şi care vizează un vaccin dezvoltat împotriva noului coronavirus. Cele două companii au anunţat, de asemenea, că nu au detectat deocamdată niciun motiv serios de îngrijorare legat de siguranţa vaccinului şi se aşteaptă să obţină aprobarea de utilizare în regim de urgenţă din partea autorităţilor din Statele Unite spre sfârşitul acestei luni.

Dacă vaccinul dezvoltat de grupul Pfizer va fi autorizat, el va deveni disponibil într-o primă fază într-un număr limitat de doze. Multe întrebări rămân deocamdată fără răspuns, inclusiv aceea despre perioada de timp pentru care noul vaccin oferă protecţie. Cu toate acestea, anunţul de luni oferă o rază de speranţă comunităţii internaţionale legată de posibilitatea ca şi alte vaccinuri create împotriva noului coronavirus, aflate în prezent în etapa de dezvoltare, să fie eficiente.

“Astăzi este o zi mare pentru ştiinţă şi pentru omenire”, a declarat Albert Bourla, preşedintele şi CEO-ul grupului Pfizer, într-un comunicat oficial.

“Am atins acest prag critic în programul nostru de dezvoltare a unui vaccin, într-o perioadă în care omenirea are cea mai mare nevoie de el, cu rate de infectare care stabilesc noi recorduri, cu spitale care se apropie de capacitatea lor maximală şi cu economii care întâmpină mari dificultăţi pentru a se redeschide”, a adăugat el.

Grupul Pfizer doreşte să solicite aprobarea de utilizare în regim de urgenţă a acestui vaccin din partea autorităţilor din Statele Unite, pentru persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 85 de ani. Pentru a putea să depună acea solicitare, grupul farmaceutic va avea nevoie să colecteze, timp de două luni, datele medicale legate de siguranţa vaccinului de la aproximativ jumătate din totalul de 44.000 de participanţi la acest studiu clinic. Pfizer se aşteaptă să obţină aceste date la sfârşitul lunii noiembrie.

“Sunt aproape extaziat. Aceasta este o zi mare pentru sănătatea publică şi pentru posibilitatea ca noi toţi să ieşim cu bine din circumstanţele în care ne aflăm în prezent” a declarat Bill Gruber, unul dintre principalii experţi în vaccinuri care lucrează pentru Pfizer.

Potrivit AFP, eficienţa vaccinului dezvoltat de Pfizer a fost măsurată comparând numărul participanţilor infectaţi cu noul coronavirus din grupul vaccinat cu numărul celor din grupul placebo, “la şapte zile după a doua doză” şi la 28 de zile după prima doză, precizează un comunicat comun al celor două companii. Pfizer a precizat că analiza preliminară a fost realizată după ce 94 de participanţi la studiul clinic de fază 3 au dezvoltat COVID-19. Compania nu a anunţat, deocamdată, numărul voluntarilor care s-au îmbolnăvit după ce au primit vaccinul, precizează Reuters.

Rata de eficienţă a fost de asemenea cu mult peste pragul de 50% cerut de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, pentru a putea să autorizeze utilizarea pe plan naţional a unui vaccin împotriva noului coronavirus. Pentru a confirma acea rată de eficienţă superioară, Pfizer a anunţat că va continua studiul clinic până când va ajunge la 164 de cazuri de COVID-19 în rândul participanţilor. Ţinând cont de creşterea recentă a ratei de infectare în Statele Unite, acest număr ar putea fi atins până la începutul lunii decembrie, a precizat Bill Gruber.

Datele comunicate, luni, de grupul Pfizer nu au fost deocamdată analizate de un comitet independent de cercetători şi nici publicate într-o revistă medicală. Pfizer a spus că va publica aceste date după ce va obţine rezultatele finale ale studiului său clinic.

Pfizer şi BioNTech au semnat un contract de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul american pentru a furniza 100 de milioane de doze de vaccin, începând cu acest an. Cele două companii au semnat totodată acorduri de livrare cu Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada şi Japonia. Pentru a câştiga timp, companiile farmaceutice au început să fabrice vaccinuri anti-COVID-19 înainte de a afla dacă acestea sunt într-adevăr eficiente. Marile grupuri din această industrie se aşteaptă să producă până la 50 de milioane de doze pentru a imuniza până la 25 de milioane de persoane, în acest an.

Comment here