Ultima Ora

16:15 Ministrul Energiei: Strategia energetică este finalizată

Strategia energetică, valabilă până în 2026 şi Planul naţional de energie şi schimbări climatice vor fi aprobate în guvern luna aceasta sau la începutul lunii aprilie, a anunţat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Oficialul s-a întâlnit, marţi, cu parlamentari ai AUR, care au participat la un protest organizat în faţa Ministerului Energiei, cu care a discutat despre problema Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă (şi care trebuie să returneze un ajutor de stat) şi despre mina de uraniu de la Crucea, care va intra în proces de închidere, fiind vorba de prima închidere de mină de uraniu din Europa.

“Strategia energetică este finalizată, împreună cu toate acordurile de mediu. Urmează să fie aprobată în Guvern şi trimisă în Parlament, aşa cum am modificat legea, şi avem finalizat şi Planul naţional integrat de energie şi schimbări climatice, care va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern şi înaintat Comisiei Europene. Deci, avem practic întreaga Strategie pentru dezvoltarea energetică a României. Am fost întârziaţi vizavi de Strategia energetică naţională pentru că în ea se puseseră absolut toate proiectele pe care voiau să le facă şi care unele mai era viabile, altele nu mai erau viabile, şi care trenau, unele aveau nevoie de autorizaţii de mediu şi de acorduri transfrontaliere ale statelor vecine şi asta practic bloca Strategia energetică. Am scos aceste lucruri, am regândit toată Strategia energetică, plecând ca şi o strategie pe axe, pe direcţii de dezvoltare a energiei, şi împreună, puse în concordanţă cu Planul naţional integrat de energie şi schimbări climatice vor fi în perioada imediat următoare în Guvern, luna acesta, la începutul lui aprilie”, a declarat, marţi, ministrul Energiei.

Strategia energetică prevede ţinta de regenerabile de 30,7%, construcţia unităţilor 3 şi 4 la Cernavodă şi retehnologizarea unităţii 1, precum şi trecerea, etapizat, de la cărbune la gaz.

Comment here