Ultima Ora

16:12 Un primar anunță că intră, de luni, în grevă japoneză

Primarul Iaşiului, liberalul Mihai Chirica a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va intra în grevă japoneză, după ce consilierii USR-PLUS s-au abţinut de la vot în şedinţa extraordinară de joi care era dedicată adoptării bugetului local pentru anul în curs.

“Voi intra în grevă japoneză de luni. Ca primar al municipiului Iaşi voi arăta tuturor ieşenilor cine este vinovat de ceea ce se întâmplă în acest oraş. Îmi pare foarte rău pentru cei care s-au lăsat înşelaţi, îmi pare rău că vina ne aparţine tuturor celorlalţi care fac parte din clasa politică românească de astăzi că i-am lăsat să voteze USR-PLUS pe prostia noastră şi greşelile noastre, să ne asumăm acum, dar va trebui să facem ceva să salvăm acest oraş”, a declarat primarul Mihai Chirica.

El a criticat în termeni duri faptul că cei nouă consilieri USR-PLUS s-au abţinut să voteze bugetul propus pentru anul în curs. Totodată, în momentul votului, cei cinci consilieri PSD au părăsit sala de şedinţe.

“Refuz orice dialog cu USR-ul condus de doamna Chichirău. De fapt, răul cel mai mare făcut aseară l-a făcut doamna Chichirău, care după zece ore şi jumătate, în care am găsit soluţii, a dat ordin să se voteze împotriva ieşenilor. Cu un rânjet îşi bătea palma cu colegii de partid fiind mulţumită că Iaşiul intră în suferinţă începând cu noaptea care tocmai a trecut. Nu voi sta la dialog cu doamna Chichirău câte zile voi trăi”, a spus primarul Mihai Chirica.

Edilul a spus că aşteaptă un răspuns de la prefectul judeţului, Marian Grigoraş, pentru a vedea ce este de făcut într-o astfel de situaţie în care a expirat timpul şedinţelor necesare aprobării bugetelor locale.

Copreşedintele USR-PLUS Iaşi, Cosette Chichirău, susţine că de fapt realitatea este cu totul alta, menţionând în acest sens că municipiul nu rămâne fără bani.

“Bugetul prezentat ieri de Mihai Chirica are prea puţine investiţii şi prea multe cheltuieli. Nu este în interesul ieşenilor, ci doar al camarilei lui Chirica. Prin urmare, nu putea fi votat. Iaşul nu rămâne fără bani. Sunt 88 de milioane de lei în conturile Primăriei, bani care sunt arhisuficienţi pentru plata cheltuielilor curente şi a salariilor. Chiar dacă bugetul nu a fost votat, nu se blochează nimic. Nu se stinge lumina decât în mintea lui Chirica. Soluţia este simplă: un nou proiect de buget, o nouă şedinţă de consiliu şi un nou vot. Chirica ar face bine aşadar să lase lamentările şi să-şi facă treaba. Să vină cu un buget care să includă investiţii şi dezvoltare, nu posturi noi de funcţionari publici pentru clientela lui personală. Banii publici nu sunt banii lui de-acasă”, afirmă Cosette Chichirău într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Pentru acest an proiectul de buget al Iaşiului este de 1.430.106,18 lei.

În urma alegerilor locale din 2020 niciun partid politic nu a reuşit să obţină majoritatea în plenul Consiliului Local. Cele mai multe dintre cele 27 de locuri au fost obţinute de PNL, cu 11 mandate de consilieri locali, USR-PLUS deţine 9 mandate, PSD are 5 şi PMP 2. Deşi primarul a lansat de mai multe ori invitaţia celor de la USR-PLUS de a guverna împreună şi pe plan local, acesta s-a lovit de intransigenţa deputatului Cosette Chichirău, care a refuzat orice alianţă cu PNL la nivelul Primăriei Iaşi şi Consiliului Judeţean Iaşi, din cauza primarului Mihai Chirica şi preşedintelui CJ, Costel Alexe.

Comment here