Ultima Ora

16:09 Noul proprietar al Termocentralei Mintia dă asigurări că n-o taie pentru a o vinde la fier vechi

Ahmad Ismail Saleh, președintele MAS Group, care a cumpărat la licitație activele Termocentralei Mintia, a venit în România pentru a da asigurări referitoare la bunele intenții și pentru a prezenta viitoarea investiție de un miliard de euro într-o centrală nouă pe gaze, arată e-nergia.ro

“De îndată ce vom primi autorizațiile necesare, suntem gata să pornim investiția. Avem două companii de top, Siemens și GE, cu care avem parteneriate și sunt gata să livreze echipamentele necesare. Valoarea totală a investiției în acest proiect este de un miliard de euro. În timpul lucrărilor, avem nevoie de 600 de persoane din zonă, ca viitori angajați. În timpul operării, avem nevoie de 200-250 de oameni”, a spus Saleh într-o conferință de presă organizată la Mintia.

“Pot să confirm aici în fața tuturor că nu ne vom atinge de niciun echipament vechi al centralei actuale, până la începerea construcției noii centrale. Suntem aici să construim, nu ca să dezmembrăm”, a spus oficialul, pe fondul temerilor din ce în ce mai accentuate că, înainte de a se întâmpla orice la Mintia vor fi tăiate toate echipamentele actuale și vor fi vândute la fier vechi.

Saleh a spus că firma sa are experiență în construcția de centrale electrice pe gaze de mari dimensiuni, iar proiectul de la Mintia nu va fi o provocare.

“Suntem specializați în trei domenii. Principalul este producerea de energie și avem acum 8.600 MW în portofoliu, avem 15 ani de experiență în acest domeniu. Ultimul nostru proiect a fost în Irak, în Bagdad, am pus  4.500 MW într-un singur sit. Credem că ne va fi ușor să construim într-un singur sit 1.200-1.400 MW aici, nu va fi o problemă pentru noi, va fi un proiect ușor de realizat. Avem nevoie de 27 de luni, după ce demarăm lucrările, ca să punem în funcțiune noua centrală. Avem nevoie însă înainte de autorizațiile necesare de la autorități înainte de a începe”, a mai spus Saleh.

El a reiterat că noua centrală nu va folosi deloc cărbune, ci doar gaze naturale. Pe de altă parte, noua capacitate de generare nu va produce și energie termică pentru orașul Deva (așa cum producea vechea Termocentrală Mintia), dar oficialul a spus că, în urma discuției cu autoritățile locale, ca parte a investiției și fără vreun cost suplimentar pentru oraș, se vor construi “mici stații’ pentru a produce energie termică pentru oraș.

Saleh a afirmat că aceasta este prima investiție a grupului său în Uniunea Europeană.

Comment here