Ultima Ora

16:02 Casa Memorială „Ion Popescu-Voitești”, în plin proces de reabilitare

Consiliul Județean Gorj investește peste 3 milioane de lei în restaurarea unui important obiectiv cultural-istoric aflat în patrimoniul public al județului. Este vorba despre casa memorială a fostul savant gorjean Ion Popescu Voitești, situată în satul Voiteștii din Vale, comuna Bălănești.

„Intervențiile specifice au demarat în toamna anului trecut (28.09.2021), fiind prevăzută o  durată de execuție de 24 de luni, conform ordinului de începere a lucrărilor de execuție. Contractul încheiat are  ca obiect servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări, în valoare de 3.072.058,20 lei cu T.V.A. Finanțarea investiției este asigurată din bugetul propriu al Județului Gorj.

Până la această dată a fost realizat un procent de 40% din categoriile de lucrări prevăzute în proiectul tehnic, după cum urmează: decopertarea tencuielilor interioare și exterioare; consolidarea zidurilor de cărămidă, inclusiv a grinzilor și stâlpilor interior și exteriori cu armături și retencuirea acestora; înlocuirea planșeelor din lemn; înlocuirea țiglei; izolarea beciului la anexa casei memoriale, inclusiv armarea pereților, stâlpilor și grinzilor; montarea instalației de paratrăsnet; refacerea împrejmuirii imobilului; amenajarea grupurilor sanitare; montarea tâmplăriei din lemn stratificat la interior și la exterior, păstrându-se dimensiunile, forma și decorațiunile inițiale; montarea jgheaburilor și burlanelor din tablă etc.

Pe lângă lucrările de consolidare și restaurare a construcției și anexelor incluse, se realizează și lucrări de reamenajare a terenului aferent imobilului. Casa memorială Ion Popescu-Voitești este monument de arhitectură, inclus în categoria monumentelor istorice (cod LMI GJ-IV-m-B-09492) și a fost construită în perioada 1938-1940 de arhitectul Iulius Doppelreiter. După finalizarea investiției de restaurare, aici va fi redeschisă Secția de Științele naturii a Muzeului Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu””, a transmis biroul de presă al Consiliului Județean Gorj.

Comment here