Minerit și EnergieStirile Zilei

Minerii polonezi, protest la Luxemburg împotriva închiderii unei mine de lignit

Un grup de aproximativ 2.000 de mineri polonezi a călătorit peste 800 de kilometri până la Luxemburg, pentru a protesta împotriva unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind oprirea producţiei la mina lor de lignit, transmite Bloomberg.

Protestul organizat vineri, sub atenta supraveghere a forţelor de poliţie din Luxemburg şi Belgia, vine la cinci luni după ce instanţa juridică supremă a Uniunii Europene a decis că Polonia trebuie să înceteze să mai extragă cărbune de la mina Turow, din cauza unei dispute nesoluţionate dintre Polonia şi ţara vecină Cehia.

„Nu vom permite Uniunii Europene să ne închidă minele aşa cum a făcut cu oţelăriile şi şantierele noastre navale”, a declarat preşedintele sindicatului Solidaritatea, Piotr Duda.

Minerii polonezi au început protestul în faţa sediului Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg şi ulterior intenţionează să plece în marş spre Ambasada Cehiei. Autorităţile cehe susţin că funcţionarea minei Turow duce la epuizarea resurselor de apă în regiunea de la graniţa Cehiei cu Polonia.

Polonia, ţară care obţine 70% din electricitatea sa pe bază de cărbune, susţine că mina de lignit de la Turow este responsabilă pentru 7% din aprovizionarea cu energie electrică, iar închiderea sa ar declanşa întreruperi în aprovizionarea cu electricitate şi pierderea mai multor locuri de muncă în regiunea învecinată. Mina de la Turow este deţinută de PGE SA, cea mai mare companie de utilităţi din Polonia.

După ce Polonia a refuzat să închidă mina de la Turow, susţinând că o astfel de decizie ar pune în pericol securitatea sa energetică, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a ordonat Poloniei să plătească o amendă de 500.000 de euro pentru fiecare zi în care mina continuă să funcţioneze. Până acum, guvernul de la Varşovia nu a plătit amenda, sperând că poate inversa decizia surprinzătoare a CJUE şi să ajungă la un compromis cu partea cehă.

Potrivit calculelor Bloomberg, nota de plata a Poloniei în acest dosar a ajuns, vineri, la aproximativ 16 milioane de euro.

Comment here