Ultima Ora

16:00 Cine i-a dat Simonei Halep suplimentul contaminat

Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a explicat, joi, decizia Tribunalului Sport Resolutions de a o suspenda 4 ani pe Simona Halep și a dezvăluit numele persoanei care a recomandat suplimentul contaminat, cel pe care fosta lideră WTA dă vina pentru testul pozitiv cu Roxadustat de la US Open 2022.

ITIA a publicat un document de 126 de pagini în care prezintă acuzațiile aduse Simonei și modul în care s-a apărat sportiva la audierea de la Londra (28, 29 iunie).

„Halep susține că prezența roxadustatului în organismul ei a fost cauzată de o contaminare cu un supliment de colagen pe care l-a folosit în finalul lunii august 2022, despre care spune că nu ar fi putut fi suspectat în mod rezonabil de ea sau oricine din echipa ei”, se arată în comunicatul ITIA.

Suplimentul de colagen (Keto MCT) i-a fost recomandat Simonei Halep de către Candice Gohier, de la Academia Mouratoglou. Este vorba despre primul fizioterapeut străin din cariera dublei câștigătoare de Grand Slam. Gohier i-a luat locul lui Theo Cercel în echipa Simonei.

​„Pe 17 august, Simona Halep s-a retras de la turneul din Cincinnati cu o accidentare la coapsa dreaptă, dar avea în continuare speranțe mari pentru US Open. În acel moment, fizioterapeuta ei, Candice Gohier, i-a recomandat să adauge un supliment de colagen în nutriția ei, având în vedere că nu lua unul. Pe baza unei recomandări a lui Frederic Lefebvre (care era directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou), doamna Gohier i-a recomandat Simonei trei produse de la un furnizor, pentru a-i înlocui băutura cu electroliți, băutura de recuperare și „Keto MCT”.

Halep nu auzise înainte de acele suplimente. A întrebat dacă Gohier le-a verificat și i s-a răspuns că da. De asemenea, Halep și Gohier au verificat împreună recipientul și au observat că nu există nicio substanță interzisă pe lista de ingrediente. Halep a verificat și cu antrenorul Mouratoglou, care i-a spus că toate cele 3 produse sunt sigure de folosit, din moment ce pe etichetă nu erau listată nicio substanță interzisă și nu păreau să fie riscante.

Halep a fost conștientă de posibilitatea ca suplimentele să fie contaminate și s-a asigurat că produsele au fost verificate și recomandate de specialiști în domeniu. Toate cele 3 suplimente au fost comandate de Gohier pe 16 august 2022 și trimise direct de către distribuitor către Gohier în New York. Jucătoarea a început apoi să folosească cele 3 suplimente la mijlocul lunii august 2022.

Halep a luat Keto MCT timp de cinci zile, între marți (23 august) și duminică (28 august), lipsind doar miercuri (24 august) deoarece era o zi liberă de la antrenament și, în mod normal, nu a luat suplimente într-o zi în care nu se antrenează. Duminică (28 august) a fost ultima zi în care a luat Keto MCT. Aceasta a fost ziua dinaintea primei sale zile la US Open, în care a pierdut în mod neașteptat”, se arată în motivarea ITIA.

Gohier este o fostă jucătoare de tenis de masă. A studiat la L’Institut de Formation en Masso-Kinésithérapie de Berck-sur-Mer (Franța), a fost angajată a Federației Franceze de Baschet timp de 2 ani și 4 luni și lucrează la Academia Mouratoglou din mai 2020.

Comment here