Ultima Ora

15:51 Virgil Popescu: România are în plan să operaţionalizeze un cablu de transport de energie verde

România are în plan să operaţionalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla-Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, a anunţat, sâmbătă, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Declaraţia a venit după ce reprezentanţii guvernelor din Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România au semnat, la Bucureşti, un acord privind parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

„Menţionez că ţara noastră are în plan să operaţionalizeze un cablu de transport de energie electrică verde, pe traseul Tuzla – Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la Estul la Vestul României. Acordul, semnat astăzi (sâmbătă, n.r.), se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional”, a arătat ministrul român al Energiei într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, documentul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport. Ministrul Energiei consideră acordul un pas foarte important pentru securitatea energetică a României şi Europei.

„Mai mult chiar, vreau să le mulţumesc şi colegilor mei Parviz Shahbazov, ministrul Energiei şi Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, din Republica Azerbaijan, pentru întreaga colaborare pe care am avut-o pentru proiecte importante în domeniul energiei, inclusiv pentru faptul că ţara noastră va avea gaz azer, începând cu luna ianuarie a anului 2023. România devine un hub important pe piaţa energiei, atât din punct de vedere al energiei electrice, cât şi al gazelor naturale. Şi, împreună cu partenerii noştri, vom dezvolta investiţiile în ţara noastră şi astfel vom asigura securitatea şi independenţa energetică a României şi în regiune”, a subliniat ministrul Energiei.

Comment here