Ultima Ora

15:42 Weber, șeful Comisiei pentru relația cu UNESCO: Este datoria noastră să conservăm opera lui Constantin Brâncuși și să susținem recunoașterea ei mondială

Deputatul Mihai Weber, un prim comunicat, de Ziua Brâncuși, în calitate de președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO. Liderul PSD spune că introducerea, anul acesta, a ansamblului de la Târgu-Jiu în patrimoniul UNESCO ar fi o cinstire a memoriei lui Brâncuși.

”Se împlinesc astăzi, pe 19 februarie, 145 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari artiști ai omenirii, românul Constantin Brâncuși. ”Poetul formelor cioplite”, așa cum a fost supranumit, Brâncuși a marcat cultura secolului al XX-lea și a lăsat umanității o vastă moștenire. Din atelierul său modest din Paris, Constantin Brâncuși s-a adresat lumii întregi într-o limbă universală, vorbită astăzi în toate colțurile mapamondului. Este datoria noastră să conservăm și să promovăm opera lui Constantin Brâncuși și să susținem recunoașterea ei mondială. Generațiile viitoare trebuie să se bucure de lucrările acestui artist, care a impus valorile românești în întreaga lume” se arată în comunicatul de presă.

În plus, se amintește că, în acest an, dosarul introducerii operelor lui Brâncuși de la Târgu-Jiu în Patrimoniul UNESCO se va afla pe masa forurilor competente, care vor lua o decizie.

”Din 1991, ansamblul de la Târgu Jiu a fost inclus pe Lista tentativă a României pentru UNESCO, iar dosarul de înscriere la UNESCO a trecut prin mai multe etape, în încercarea de a ajunge să capete recunoașterea valorii sale unice și universale. Încadrat în categoria de ”memorial al Primului Război Mondial”, dosarul se va afla, anul acesta, pe masa celei de a 44-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, unde se vor lua decizii legate de siturile asociate conflictelor recente. Introducerea Ansamblului Monumental de la Târgu-Jiu pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, chiar în anul în care se împlinesc 145 de fiind ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, ar reprezenta o recunoaștere a valorii mondiale a operei lui Brâncuși și o cinstire adusă memoriei acestuia” spune Weber.

Comment here