Ultima Ora

15:42 TVA zero la alimente în România. Vîlceanu: Riscăm infringement

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat, joi, că implementarea TVA zero la alimente contravine directivelor europene, iar România ar risca infringement. În prezent, cota TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%.

”Nu am avut o discuţie în guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puţin la momentul ăsta, contravine directivei TVA. Putem să discutăm orice (cu Comisia Europeană, n.r.), dar să ai o reglementare care contravine unei directive asta înseamnă infringement”, a declarat Vîlceanu.

Întrebat de exemplul Poloniei, care vrea să ia această măsură, ministrul a spus că această țară este aproape de infringement.

”Există oricând instrumentul de a plafona preţul şi de a interveni în piaţă la modul acesta, de a fixa tu preţuri de la guvern. Ceea ce nu e tocmai ideea unei pieţe libere şi ceea ce ar duce, sunt convins, în condiţiile de piaţă actuale, cu preţuri crescute la energie, la dispariţia unor produse de pe raft. În momentul în care preţul la care tu produci este mai mare decât preţul cu care poţi să vinzi, evident că nu vei mai avea niciun fel de motivaţie să mai produci produsul respectiv. Să produci şi să îl vinzi, pentru că asta înseamnă să pierzi. Vă aduceţi aminte că, în primele valuri ale pandemiei, se punea problema plafonării preţului la anumite medicamente. Şi, nu s-a putut întâmpla pentru că asta ar fi dus la dispariţia acelor medicamente din piaţă. E acelaşi lucru şi cu produsele celelalte”, a spus Vîlceanu.

Comment here