Ultima Ora

15:40 SURSE: Pro România, partidul fondat de Victor Ponta, negociază o alianță cu AUR

Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, negociază cu partidul extremist AUR o alianță politică sau electorală pentru alegerile locale și europarlamentare, au declarat pentru G4Media surse politice.

Miza AUR pentru o astfel de alianță ar fi asigurarea oamenilor necesari în birourile electorale atât la nivel local, cât și pentru europarlamentare, potrivit surselor citate.

Victor Ponta este consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, care este și președintele PSD. În decembrie 2023, Ponta declara că „AUR este sperietoarea” prin care „toţi trebuie să stea împreună, claie peste grămadă, să nu vină AUR peste ei”, iar despre alegerile prezidenţiale spunea că Marcel Ciolacu le poate câștiga doar dacă ajunge în turul doi cu George Simion.

Discuțiile între cele două partide sunt purtate la nivel de vicepreședinți, după ce a existat un acord de principiu la nivelul conducerii Pro România și AUR. Partidul fondat de Victor Ponta a luat decizia de a începe negocierile cu AUR după ce PSD a respins propunerea de a face o alianță.

Avantajul Pro România față de AUR este că partidul are europarlamentari, ceea ce înseamnă că va putea desemna reprezentanți în biroul electoral – adică oamenii care supraveghează corectitudinea exercitării votului și numărarea voturilor exprimate. Un avantaj similar e și la nivel local, unde membrii Pro România ar putea suplini lipsa de rețele locale a AUR.

Întrebat de G4Media despre începerea negocierilor, Victor Ponta a evitat să le confirme explicit, dar a spus că în condițiile în care PSD a refuzat colaborare, ”toți colegii rămași în Pro România după „racolări” au dreptul logic să candideze la alegerile locale fie ca PRO România (ceea ce este foarte greu în condițiile actuale) fie în alianță cu alte partide”. Ponta a mai declarat că ”negocierile sunt făcute de către secretarul general și ceilalți lideri Pro România. Eu cu siguranță nu candidez pentru nicio poziție – dar o să susțin acei candidați despre care cred că merită”.

Comment here