Ultima Ora

15:37 CE Oltenia răspunde acuzațiilor furnizorilor

Complexul Energetic Oltenia a răspuns, marți, acuzațiilor furnizorilor, care au spus că cei trei mari producători din piață- CE Oltenia, Nuclearelectrica și Hidroelectrica- nu răspund la ofertele de cumpărare de energie electrică.

“În cursul acestui an, CE Oltenia a vândut 85% din energia produsă prin contracte încheiate pe termen lung pe PCCB, 10% pe Piața pentru Ziua Următoare și 5% pe Piața cu Amănuntul. De asemenea, CE Oltenia a vândut deja peste 85% din energia electrică preconizată pentru anul 2022, conform BVC. Față de alți participanți, ponderea CE Oltenia pe Piața pentru Ziua Următoare și pe Piața Intra-zilnică este sub 5%.

Cantitățile vândute sunt publice pe site-ul OPCOM, fiind tranzactionate pe PCCB-NC sau pe PCCB-Flex, unde se regăsesc și furnizorii, și traderii care au achiziționat energia respectivă. Deși prețurile la care au fost perfectate contractele respective au fost mult mai mici decât cele actuale conform evoluției pieței, unii furnizori (ex. Enel) nu au răspuns ofertelor de vânzare.

CE Oltenia a avut oferte de vânzare și până în anul 2025 inclusiv, doar o mică parte dintre acestea fiind materializate și cu contracte, deoarece marii furnizori nu au răspuns la ofertele de vânzare care, la momentul respectiv, au avut prețuri mult mai mici decât cele din ultima perioadă. Faptul că o parte dintre furnizori, care sunt și furnizori de ultimă instanță, nu au răspuns la ofertele de vânzare ale CE Oltenia este propria decizie a acestora, conform politicii de piață pe care o derulează” a transmis compania de la Târgu-Jiu.

Furnizorii de energie electrică au acuzat, săptămâna trecută, că piața din care cumpără energia este foarte puțin lichidă și că producătorii mari, clasici, care sunt de stat, nu vor să le vândă energia când vor ei să cumpere. Este vorba despre Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Complexul Energetic Oltenia.

Comment here