Ultima Ora

15:32 Muncă la negru și operațiuni riscante pe platforma Termocentralei Mintia. Federația Energetica i-a scris premierului

Sindicaliştii din domeniul energiei solicită prim-ministrului Marcel Ciolacu să trimită corpul de control la mai multe instituţii publice din judeţul Hunedoara, care ar ignora numeroase nereguli care se petrec pe platforma Termocentralei Mintia, cumpărată anul trecut, în urma unei licitaţii, de o societate cu sediul în Bucureşti şi membră a unui grup de firme cu sediul în Iordania.

Sindicaliştii reclamă nereguli precum muncă la negru, inclusiv cu cetăţeni aduşi din alte state, operaţiuni riscante cu materiale periculoase precum mercur, acid sulfuric, acid clorhidric, toluen şi chiar vânzarea unor bunuri de pe platforma termocentralei, cum ar fi instalaţii, cale ferată sau uleiuri uzate despre care susţin că nu puteau fi înstrăinate, conform contractului, înainte de punerea în funcţiune a noii centrale asumate a fi realizată de către cumpărător pe platforma vechii centrale.

Într-o scrisoare făcută publică miercuri şi adresată premierului Ciolacu, Federaţia Sindicatelor Libere Independente Energetica solicită primului ministru să dispună o verificare a corpului de control la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, Garda de Mediu Hunedoara, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara şi Administraţia Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Mureş.

„După adjudecarea licitaţiei, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL pentru îndeplinirea obligaţiilor impuse de către Statul Român, trebuia să realizeze investiţia pe care şi-a asumat-o, astfel că prima măsură luată a fost aceea de a introducere în incinta obiectivului a unor persoane care nu aveau cunoştinţele necesare pentru a putea lua deciziile care presupuneau dezafectarea instalaţiilor care existau în cadrul Termocentralei. Astfel, în perioada septembrie 2022 – septembrie 2023, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL a folosit la muncă persoane fără a le fi fost încheiat în prealabil contracte de muncă. În acest sens facem precizarea că, după plata în luna august 2022 a sumei de 10 milioane de euro reprezentând avansul de pentru achiziţia Termocentralei Mintia, începând cu luna septembrie societatea a folosit pe cetăţeni irakieni şi români pe perioadă îndelungată de timp, respectiv până în luna septembrie 2023. De asemenea, mergând pe aceeaşi practică deja instituită de a folosi la muncă persoane fără le fi întocmite contracte individuale de muncă, în perioada martie-septemebrie 2023, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL a beneficiat de munca unor persoane de naţionalitate irakiană care au lucrat în cadrul Termocentralei Mintia fără forme legale de munca sau viză lucru, delegare sau contracte legale. Avându-se în vedere importanţa obiectivului, precum şi împrejurarea că în incinta termocentralei se găseau material şi instalaţii cu potenţial periculos, Federatia Sindicatelor Libere Independente Energetica a sesizat Inspecţia Muncii Bucureşti care a efectuat un control la data de 05.09.2023, împrejurare în care au fost identificate persoane la muncă fără forme de munca legale. Totodată, firme care figurau fără nici un angajat lucrau în unitate zilnic şi prestau activităţi în incinta termocentralei deşi nu aveau încheiat contract individual de muncă. Posibil să existe un interes al organelor de control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara în a proteja pe SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL avându-se în vedere că deşi în 19.04.2023 a fost efectuat un control, la care au participat conducerea cat si 5 inspectori ITM Hunedoara, când au fost constatate nereguli nu au fost stabilite măsuri clare si nici nu a fost notat in registrul national intern al ITM acest control”, transmit sindicaliştii primului-ministru.

https://www.news.ro/economic/sindicalistii-energie-cer-premierului-trimita-corpul-control-multe-institutii-hunedoara-ar-ignora-nereguli-constatate-platforma-termocentralei-mintia-cumparata-firma-anul-trecut-1922403701272023111421367758

Comment here