Ultima Ora

15:31 O lucrare de Brâncuşi rămâne la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara până în 2025

„Ecorşeul”, lucrarea mai puţin cunoscută publicului care a deschis expoziţia ”Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” şi care aparţine Colegiului Naţional ”Carol I” Craiova, rămâne la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara până în anul 2025, cu acordul proprietarului. Aceasta va fi expusă, de miercuri, în cadrul Depozitului Vizitabil din cadrul Galeriei de Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească, situată la etajul I al Palatului Baroc.

Rezultat prin colaborarea dintre Constantin Brâncuşi şi doctorul Dimitrie Gerota, „Ecorşeul”, o imagine a corpului uman fără piele reprezintă primul proiect care i-a adus notorietate lui Constantin Brâncuşi. Realizată la finalul studiilor tânărului artist, lucrarea a reprezentant un moment crucial în dezvoltarea studiului academic românesc, prin obiectivul vast pe care Brâncuşi şi l-a propus.

„Ecorşeul” a fost finalizat în anul 1902, fiind realizat în cinci exemplare distribuite la diferite instituţii din ţară. Lucrarea expusă la Muzeul Naţional de Artă Timişoara este realizată din ghips policrom, pictat cu atenţie pentru a delimita suprafeţele anatomice. Punctul de pornire l-a reprezentat statuia antică a lui Hermes/Antinous Capitolinul, sugerând încă de la început raportarea maestrului la Antichitatea clasică elenistică şi romană. Lucrarea este realizată dintr-o singură piesă (cu excepţia braţelor) şi este montată pe un soclu cu un contrafort metalic.

Comment here