Ultima Ora

15:30 Lege trecută de Senat: Dispozitivele electronice cu sau fără tutun, interzise minorilor

Utilizarea dispozitivelor electronice, cu sau fără tutun, în spaţiile publice, este interzisă persoanelor sub 18 ani, iar agenţii economici riscă să fie amendaţi contravenţional cu până la 15.000 de lei şi sancţiunea complementară de închidere a unităţii dacă vând astfel de produse minorilor, prevede un proiect adoptat marţi de Senat.

Proiectul, iniţiat de parlamentari PNL, are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în sensul interzicerii utilizării dispozitivelor electronice, cu sau fără tutun, în spaţiile publice, precum şi interzicerea comercializării acestora către minori.

Potrivit iniţiatorului, nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legale se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

„Mi se pare normal ca aceste produse, care toate sunt dăunătoare minorilor, să aibă un tratament egal, nediscriminatoriu între ţigările normale şi ţigările electronice sau ţigări care folosesc vapori încălziţi. În altă ordine de idei, am solicitat în propunere majorarea amenzilor entităţilor economice care încalcă aceste dispoziţii şi o măsură subsidiară, în care se repetă norma legal încălcată şi constatată, printr-o contravenţie aplicată acestui agent economic, suspendarea activităţii”, a declarat, în plen, senatorul liberal Cristian Ţâgârlaş.

Comment here