Din JudetStirile Zilei

Centru de colectare a deșeurilor, cu bani din PNRR, în comuna Peștișani

Primăria Peștișani a obținut finanțare europeană nerambursabilă, peste 700.000 de euro, pentru amenajarea unui centru de colectare a deșeurilor. Aici vor putea fi aduse deşeurile voluminoase, care nu pot fi aruncate în pubele, cele din construcţii sau cele periculoase.

Proiectul depus de Primăria Peștișani a primit finanțare prin componenta C3-Managementul deșeurilor, până la finalul lunii iunie 2026 urmând să fie înființate 250 de astfel de centre în întreaga țară. Valoarea este de 727.200 euro, fără TVA.

Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door. Astfel, cetățenii care colectează selectiv corect din responsabilitate, dar și pentru a-și reduce costurile cu taxa de salubrizare prin diminuarea cantităților de rezidual, vor putea aduce la acest centru oricând următoarele tipuri de deșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale de la locuințe: reciclabilele și biodeșeurile, deșeurile voluminoase, cele textile, din lemn, inclusiv mobilier, deșeurile periculoase, deșeurile din construcții, echipamentele electrice și electronice, anvelopele și bateriile uzate.

„Investiția propusă constă în platforma betonată cu o suprafață de circa 2500 mp, pe care vor fi amplasate: cântar pentru cântărire deșeuri, cu sarcina max. 50 tone; separator de hidrocarburi; container frigorific pentru cadavre animate mici, cu împrejmuire; birou supraveghere, magazii și spatii diverse, grup sanitar; 7 containere închise cu access pietonal din exterior; 6 containere descoperite; copertină pe structură metalică; panouri fotovoltaice pentru eficiență energetică; parcare exterioară, spatii verzi; utilități corespunzătoare (cale de acces, alimentare cu apa, canalizare, iluminat, telefonie); împrejmuire cu panouri din gard de plasă bordurată, pe stâlpi de țeavă; hală de tratare a deșeurilor din construcții”, a anunțat primarul Cosmin Pigui.

Comment here