Ultima Ora

15:29 Film- omagiu, dedicat operelor lui Brâncuși de la Târgu-Jiu

Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” a anunțat, luni, încheierea filmărilor la un film omagiu dedicat operelor realizate la Târgu-Jiu de marele sculptor.

Protagonist al filmărilor a fost artistul Sergiu Cioiu, plecat din țară de mai bine de patru decenii și stabilit în Canada. Conform unei postări pe Facebook, Sergiu Cioiu a interpretat piese muzicale ale căror denumiri poartă chiar numele operelor brâncușiene de la Târgu Jiu, textele fiind scrise și ele în urmă cu zeci de ani.

„La inițiativa Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și cu implicarea directă a Primăriei Municipiului Târgu-Jiu prin Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, creațiile compozitorului Alexandru Mandy, dedicate operelor brâncușiene, vor fi valorificate într-o nouă producție vizuală, avându-l ca protagonist pe Sergiu Cioiu. Printre cei care ascultau muzica ușoară românească în anii anii ’60 și ’70, numele lui Sergiu Cioiu este foarte cunoscut. Actor, interpret, creator, acesta a colaborat preponderent cu compozitorul Alexandru Mandy. Piesele lui Mandy, inspirate de tripticul brâncușian de la Târgu Jiu, au fost preluate, de-a lungul anilor, și de cântăreți ca Doina Spătaru și Luminița Dobrescu.

Sergiu Cioiu a plecat în Canada în urmă cu aproape patruzeci de ani, dar revine periodic în țară. Acum patru ani, actorul s-a întâlnit cu melomani și oameni de cultură din Târgu-Jiu în cadrul unui eveniment organizat la Biblioteca Județeană „Christian Tell”, unde a lansat o carte și un CD. Filmul de promovare a Ansamblului sculptural brâncușian va cuprinde piesele „Coloana Infinitului” (muzică și versuri Alexandru Mandy, 1979), „Masa Tăcerii” (muzică și versuri Alexandru Mandy, 1972) și „Poarta Sărutului” (muzică și versuri Alexandru Mandy, 1967). Din proiect mai fac parte Asociația Acasă la Brâncuși și Liga Femeilor Gorjene, Arethia Tătărăscu”, se arată în postarea Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Comment here